Банкеръ Daily

Кирил Ананиев:

С нова застраховка плащаме два пъти по-малко за здраве

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пресметна, че с въвеждането на допълнителна и задължителна здравна застраховка от 12 лв. пациентите щели да плащат по-малко за здраве, отколкото в момента. 

"Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега", твърди Ананиев. 

Преди седмица здравният министър представи двата варианта за реформа в здравното осигуряване. Първият предвижда демонополизация на осигуряването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка. При вторият вариант, който търпи и най-много критики от БСП, задължителната здравна застраховка от 8% ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател. Според разчетите на Министерство на здравеопазването тя ще бъде 12 лв. на месечна база

Сметките на министъра показват, че въпреки тези допълнителни 12 лв., българинът щял да плаща два пъти и половина по-малко отколкото давал сега "под масата".

"Възрастните хора нито до този момент са давали задължителни здравни осигуровки, нито в бъдеще ще дават. Техните внуци и правнуци – децата, няма да дадат нито един лев за тази задължителна застраховка. Хората, които са изпаднали в състояние на безработица или са социално слаби също няма да платят и един лев”, заяви Кирил Ананиев пред bTV. 

По думите му въпросните 12 лв., които ще бъдат "спестени" на уязвимите групи, ще бъдат платени от държавния бюджет.

Той уточни, че тези 12 лв., които всички останали ще плащат на месечна база, ще отиват в лична партида. Всеки пациент сам ще може да избира как да се разплаща с тези пари.

Ще бъде създадена и нова комисия, която да следи как се разходват парите и ще се избира от Министерски съвет."Предвиждаме нов контрол, който ще събере финансовия контрол и медицинския, защото практиката показва, че ако няма интегриран контрол на системата, резултатите не са добри”, поясни Ананиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във