Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Рокади в "Банка Пиреос България"

 

Във финансовите среди у нас се коментира, че на това общо събрание сегашният главен изпълнителен директор на банката Атанасиос Куцопулос ще се оттегли. Той остана на този пост тринадесет години. Очакванията са неговото място да бъде заето от сегашния заместник главен изпълнителен директор на банката Емил Ангелов.

"Банка Пиреос България" направи промени в мениджърските си редици и от 11 януари за неин генерален директор бе назначен Любомир Пунчев. Той ще отговаря за ресорите "Банкиране на дребно", "Клонова мрежа" и "Малки и средни предприятия". Позицията генерален директор се нарежда в административната йерархия непосредствено след изпълнителните директори на банката. Генералните директори отговарят за по няколко дирекции, които се занимават с различните направления в бизнеса на банката.  

Любомир Пунчев има над 22 години опит в банковата сфера. Започнал е кариерата си през 1993-а в държавната по онова време БУЛБАНК като икономист в отдел "Документарни операции". После е работил в отдела по ликвидността и е бил управител на клон на банката. През 2001-ва, след като БУЛБАНК вече е приватизирана от "УниКредит" и е преименувана в "УниКредит Булбанк", Пунчев е назначен за шеф на дирекцията "Банкиране на дребно". Той отговаря за тази част от бизнеса на кредитната институция до 2010-а. В периода от 2005-а до 2010-а е бил член на управителния съвет на "УниКредит Булбанк". През януари 2011-а отива на работа в "УниКредит" - Австрия, която е юридическият собственик на "УниКредит Булбанк". Там той заема длъжността директор "Продажби, банкиране на дребно в Централна и Източна Европа". Бил е и директор "Банкиране на дребно" и член на борда на директорите на "Укрсотсбанк" (Ukrsotsbank), Украйна, която също бе част от групата на "УниКредит". Но в началото на 2016-а италианците обявиха, че са подписали споразумение с базирания в Люксембург ABH Holdings (ABHH) да му продадат украинската си кредитна институция.

Няма да е чудно, ако след няколко месеца Пунчев бъде избран и за член на съвета на директорите на "Банка Пиреос България". Това обаче може да бъде решение само на общото й събрание, тъй като при едностепенна структура на управление, в която не съществува надзорен съвет, единствено то има правомощията да назначава лицата в управителния орган на кредитната институция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във