Банкеръ Daily

Финансов дневник

Реформаторите не искат Димитър Костов в БНБ

Против номинацията за нов мандат на досегашния подуправител в БНБ Димитър Костов се обявиха от Реформаторския блок. Основната причина, която от блока изтъкват е фактът, че той е бил част от правителството на Жан Виденов.

"По времето на този кабинет доста банки фалират в България. При това положение и, след случая с КТБ, същият човек да бъде предлаган за подуправител и то на Банковия надзор, ни изглежда неподходящо", заяви депутатът от блока Мартин Димитров пред БНР.

Вчера при гласуването в парламента Реформаторите подкрепиха избора на Димитър Радев, но това се случи преди той да обяви екипа си. Новият гуверньор на Централната банка съобщи, че предлага настоящият ръководител на управление "Банково" Димитър Костов да остане в Управителния съвет на банката, но да поеме най-важния ресор - банковия надзор. Освен това Радев издигна и кандидатурата на Калин Христов, който и сега е ръководител на управление "Емисионно".

Преди гласуването от ДПС и БСП поискаха четиримата кандидати да представят предварително своите екипи, но предложението им така и не беше одобрено от мнозинството. Заради това мнозинството от ДПС напуснаха пленарната зала и отказаха да участват в гласуването за нов управител на БНБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във