Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Пуши и... чети Дянков!

Квантово ли се прероди на 21 декември 2012 г. този човек, що ли, но от Нова година насам Симеон Дянков с несекващ ентусиазъм ни посвещава в своята експертно-политическа ориентация, върхова компетентност, зони на влияние и бъдещи творчески планове.


Стреснат, трогнат, очарован, по Смирненски, от тънкогласните ефирни трептения и шума на вестникарските фолиа, аз се опитах да осмисля казаното.


Дянков излезе на дълги управленски позиции, като каза, че ще ни оправи, ако има още два-три-четири мандата на ГЕРБ - премиер е Бойко Борисов, а той финансов министър. Нещо като Светата троица: Бог (Бойко), син (Дянков) и Светия дух - управлението на ГЕРБ. Ако не повярваме на патрона му, финансовият министър щял да се оттегли и да пише книги. Сигурно визира втора част на най-продаваната книга на Световната банка, на която той е автор - Doing business report(Доклад за правенето на бизнес), която ще се казва Killing business report(Доклад за убиването на бизнеса).


Късата управленска позиция на министъра по би ни ощастливила, но е възможна само ако се промени дискриминационната забрана за пушенето на закрити обществени места. Дянков се закле, че нямало да го понесе, щял да подаде оставка и да залегне над неоплодения от творческия му хъс бял лист.


Около мен има доста хора, които спряха да пушат или доста намалиха цигарите. Ваньо Танов, шеф на митниците, Цецка Цачева, Тотю Младенов, мога да покажа поне 20 души. Това ще ги направи по-здрави, мотивира се той.


Същия ден (неделя 3 февруари), няколко часа по-късно, и пред друга медия Танов свенливо отрече да има промяна в димния му статус.


За да се сбъдне този желан от електората втори вариант и да видим гърба на Дянков, просто трябва всички да пропушим. В определен ден и час ватманът и ръководителят въздушно движение, полицаят и нарушителят, хирургът и пациентът, учителят и ученикът да излязат да дръпнат по един фас на чист въздух. Да замре животът за малко, да се осмислят управленските глупости и да се промени възпитателният закон на Дянков....


...За да можем след това да четем книгите му.


(Както е рекъл Роналд Рейгън: Политиката не е лоша професия. Ако успееш - печелиш много. Ако се изложиш - винаги може да напишеш книга...)


Но преди да дойде най-щастливият ден, ще трябва да слушаме подобни съждения:


Няма да развързвам предизборно хазната. Един милиард лева е разликата между това да сме най-стабилните в Европа и това да банкрутираме.


Нека банкрутират земеделците, които чакат 1 млрд. лв. европлащания, а Дянков не ги е заложил в бюджета.


То за цигарите не е прав, камо ли за бюджет 2013-а, дето само той можел да го изпълни, както и досегашните.


Да припомним, че два от предишните три бюджета (за 2009-а и 2010-а) бяха актуализирани, т.е изпълнени с орязани разходи...


И още: Проверете! В последните 20 години съм единственият финансов министър, намалил бюджета на ДАНС.


Проверихме - парите за ДАНС през 2009 г. са били 107 млн. лв., през 2010 г. - 97 млн. лв., през 2011 г. - 85 млн. лв., през 2012 г. - 75 млн. лв., но за 2013 г. са увеличени на 85 млн. лв., което е ръст с 10 процента. Да не говорим, че самата ДАНС е с дата на раждане 1 януари 2008 година.


С времето Бойко Борисов стана поне толкова десен, колкото мен, хвали се напоследък Дянков. Да, тези двамата са най-левите десни, спомнете си само за изненадата - нов Данък върху лихвите, което е крайно лява мярка.


Знаем кой е политическият кумир на Дянков, но научихме, че неговият герой в икономиката е Лешек Балцерович. Да, онзи, шоковият терапевт, най-псуваният човек в Полша.


Пренебрегвайки своето неумение да активизира с подходящи мерки бизнеса в страната, Дянков смело прехвърли тази отговорност на банкерите. Вината им е, че не го слушат, не свалят лихвите и не кредитират безогледно де когото сварят. Той, както и Бойко си обясняват нещата с некачествения човешки материал. Доайените на банковото дело у нас били социалисти. Ако видите приватизацията на банките и кой всъщност владее банките в България, една голяма част от българските банки, дори и тези с чуждестранни инвеститори, са хора, които преди 15-20 години са били на държавна работа, са участвали в политиката на държавата и все още те са на власт в търговските банки. Няма как с тези хора да имаш истинско банково дело.


В този контекст за Дянков най-подхождат думите: Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер, изречени от останалия в историята с тях Нейчо Неев.


Но малките непризнати грешки тук са нищо в сравнение с големите, посочени от Дянков: Много грешки се направиха и в Брюксел, и в Гърция, и в някои други държави. Ще видят те, като им ги опише в книга!


На някого ми напомняше тази войнстваща посредственост. Сетих се - на най-честния комунист Велко Вълканов: Бог и аз сме най-самотните на този свят... бог, защото няма други богове, аз, защото няма други хора...


Можем да ги припознаем и като Дянкови тези редове.


А научният ръководител на дипломната ми работа по журналистика Дамян Бегунов от вестник Стършел, завършил и Духовната академия мъдрец, отдавна го е коментирал: Мислиш само ти си говно, а останалите сме нищо...


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във