Банкеръ Daily

Финансов дневник

Публикуваха нов списък с цесии и прихващания в КТБ

Синдиците на Корпоративна търговска банка публикуваха нов списък с цесии и прихващания

В началото на ноември синдиците публикуваха други два списъка. Първият беше на онези физически и юридически лица с привилегировани лихвени условия по влоговете си в КТБ, които са извършили сделки с тях след поставяне на банката под специален надзор. Всички тези сделки представляват цесии, с които вложителите продават вземанията си на трети лица.

Вторият списък пък беше на физическите и юридическите лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия за период от две години преди датата на неплатежоспособността. Наред с имената на вложителите бяха посочени размерът на депозитите и стойността на цесионните сделки.

В новите списъци пък са публикувани имената на вложителите и фирмите, които са имали стандартни депозити и са направили цесии върху тях.

Александър Сталийски, за когото се твърди, че е в близки отношения с премиера, е направил цесии за 20 млн. лв. и 3.3 млн. евро. Неговата спътница в живота Виолета Сечкова е с близо 10 млн. лв. и 1.6 млн. евро.

Бившият заместник-градски прокурор на София Роман Василев също е имал пари в КТБ. С цесии той е спасил около 305 хил. евро и малко над 20 хил. долара.

 Фигурира и името на културния министър Вежди Рашидов, който също има две цесии. Едната е в левове – 661 123 лева, а по-голямата е в евро – 950 хиляди.  В списъка попада и името на италианския бизнесмен Едуардо Миролио с три цесии - за 12.8 млн. лева, близо 2.2 млн. долара и 2.5 млн. евро.

Името на главния редактор на вестник "Труд" Петьо Христов Блъсков също попада в списъка с прихващанията със сумата от 500 хил. долара.

В него са и други крупни издатели - Мартин Радославов (в. "Уикенд") е цедирал два депозита от 1,078 млн. евро и 87 476 лева. Недялко Недялков (агенция "Пик", издателство "Милениум"), е правил цесии върху депозити от 508 995 лв. и 36 376 евро.

Бившият финансов министър Милен Велчев е цедирал 24 725 евро и 36 351 лева.

Дъщерята на бившия премиер Иван Костов е направила цесия върху 30 000 лв., а съпругата му Елена - върху 230 000 лева.

Управителят на столичната болница "Света София" д-р Христо Мазнейков пък е направил четири цесии след поставянето на банката под специален надзор. Две от тях са в български левове - единия за близо 48 хил. лева и 1.9 млн. лева. Третата цесия е на стойност 231 хил. долара и 1.1 млн. евро.

Българският енергиен холдинг е изчистил вземания за 21 млн. лева и 4.2 млн. евро. "Мини Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 са направили прихващания, съответно за 4.2 млн. евро и 21.5 млн. лева. Сред държавните компании в списъка са "Булгаргаз" с 12.3 млн. лева и БДЖ "Товарни превози" с две цесии от по 664 хил. евро и 2.6 млн. лева.

"Елит петрол" е извършила няколко цесии за 12.7 млн. долара, 2.7 млн. евро и 40 млн. лева, "Литекс моторс" -  47 млн. лева и 15.5 млн. евро, "Нафтекс петрол" има цесии за 3 млн. лева и близо 10 млн. долара.

Компанията "Промишлено строителство холдинг", близка до Пеевски, има голям брой прихващания на обща стойност над 20 млн. лева , а "Табак маркет" - едно за 34 млн. лева.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във