Банкеръ Daily

CNN:

Противоречието между Италия и европейската валута едва сега започва

Инвеститорите си отдъхнаха след новините, че италианските популисти от "Пет звезди" и партия "Лига" няма да успеят да съставят правителство. Успокоението им обаче бързо бе изместено от нови притеснения, след като стана ясно, че нови парламентарни избори в Италия могат да се окажат ключови за бъдещето на страната в еврозоната, пише CNN в свой коментар по темата.

Президентът Серджио Мотарела отказа да утвърди номинацията за финансов министър на двете партии именно заради евроскептичните му възгледи.

Еврото бе поставено под натиск в последните седмици заради случващото се в Рим. Инвеститорите бяха притеснени най-вече от правителствената програма на "Пет звезди" и партия "Лига", която предвижда сериозни данъчни облекчения и политики за бързо повишаване на доходите на стойност 100 млн. евро. Според анализатори изпълнението на тези мерки може да е в нарушение на правилата в еврозоната. 

"Матарела даде да се разбере, че няма да допусне политика, която би могла да постави Италия в конфронтация с Европейския съюз и която потенциално би могла да застраши италианското членство в еврозоната", отбелязва американската телевизия, позовавайки се на икономисти от Berenberg bank.

Стратезите на Societe Generale обаче предупреждават, че следващите парламентарни избори могат да се превърнат в своеобразен референдум за участието на Италия във валутния съюз 

След години на стагнация и нежелание за реформи италианският държавен дълг достигна над 2 трилиона евро, което представлява около 130% от брутния вътрешен продукт на страната. Това е третото най-високо ниво на задлъжнялост в света след Япония и Гърция, посочва CNN.

Като страна, която използва еврото, Италия се съгласи да спазва бюджетните правила на ЕС, предназначени да запазят стабилността на валутата. По време на предизборната кампания през март обаче популистките партии призоваха тези правила да бъдат премахнати. Те настояваха за провеждане на референдум за еврото и за напускане на Европейския съюз.

Тези гръмки обещания липсват в проекта на правителствената програма, но анализатори казват, че сега те могат да бъдат обявени отново, тъй като популистките партии обвиняват италианското политическо статукво, че не им дава право да управляват. Също така е вероятно в следващата предизборна кампания да има значително по-силни евроскептични послания.

Италия е без правителство след изборите през март. Бившият служител на Международния валутен фонд Карло Котарели бе назначен за временен премиер и ще ръководи администрацията до нови избори, които може да се проведат по-късно тази година или в началото на 2019-а.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във