Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРОКУРАТУРАТА ЗАПОВЯДА СЛАВКА ИВАНОВА ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАНА

Бившата изпълнителна директорка на Токуда Кредит Експрес Банк и акционер на лизинговата компания Лейди ВСМ Славка Иванова отново ще стане редовен посетител на Специализираната следствена служба. Предварителното производство срещу нея бе образувано още през април 1999 г., когато тя заедно с колегата си от банката Сашо Златарев и изпълнителния директор на Лейди ВСМ Пламен Христов бяха обвинени по чл. 203 от Наказателния кодекс в присвояване на 1.7 млн. щ. долара от Токуда Кредит Експрес Банк. По същото това дело като обвиняеми бяха привлечени Анастасия Раденкова и Чавдар Държиков. Раденкова, която е изпълнителен директор на Инс Експрес АД - дружество, което е собственост на Лейди ВСМ, трябваше да отговаря по чл 215 от НК за укривателство на 110 млн. неденоминирани лева.
Чавдар Държиков пък, който е основен акционер и председател на директорския борд на лизинговата компания, бе обвинен по чл. 253 от НК за изпиране на средства, за които е предполагал, че са придобити по престъпен начин.
След повече от четиринадесет месеца разпити и проверки през юни 2000 г. Специализираната следствена служба връща на прокуратурата делото срещу Славка Иванова, Пламен Христов, Сашо Златарев, Анастасия Раденкова и Чавдар Държиков с мнение за прекратяване на наказателното производство. Нямало достатъчно доказателства за вината на въпросните граждани. А че от Токуда Кредит Експрес Банк са измъкнати 1.7 млн. щ. долара, които са изтекли по сметки на Лейди ВСМ, това по мнението на следствието не било престъпление.
Десет месеца по-късно обаче - на 11 април 2001 г., Софийска градска прокуратура нарежда на Специализираната следствена служба да запретне ръкави и отново да предяви прецизирани обвинения на петимата. Сега Славка Иванова, Пламен Христов и Сашо Златарев ще отговарят за това, че в нарушение на служебните си задължения (чл. 282 от НК) и чрез измама (чл. 201 от НК) са присвоили 1.7 млн. щ. долара от Токуда Кредит Експрес Банк.
Чавдар Държиков за пореден път ще дава обяснения по повдигнатите му обвинения за изпиране на средства, за които е предполагал, че са придобити по незаконен начин.

Четете още

Банкеръ Weekly

ДЕСЕТГОДИШНАТА ВОЙНА ЗА “ТОКУДА БАНК”

Окончателната присъда на последна инстанция би трябвало да означава и затварянето на последната страница на едно дело, независимо дали то е наказателно, или търговско.... Още »
Банкеръ Weekly
Странни решения на съдебната система

Сириец и пернишка фирма завлякоха ДСК Лизинг

В основата на спора са 25 млн. евро
Питали ли сте се някога как бихте се почувствали, ако на вратата ви се появи съдия-изпълнител и ви заяви, че с решение на съда собственият ви апартамент е запориран...... Още »
Банкеръ Weekly

Отмъщението "Агромах"

Започва ли истинската война на титаните, или за пореден път ставаме свидетели на режисиран спектакъл, в който първите мъже в държавата (омазани в маслото на... Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във