Банкеръ Daily

Финансов дневник

Председателят на КФН предложи заместниците си

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова внесе в парламента своите предложения за постовете на двамата заместник-председатели с изтекли мандати, става ясно от съобщение на сайта на Народното събрание. 

За заместник-председател, ръководещ "Надзора над инвестиционната дейност" е предложен икономистът Румен Соколов, а за надзора над осигурителния пазар ще отговаря - юристът Йордан Чомпалов.

„Квалификацията и професионалния опит на Соколов в най-голям степен свидетелстват за богатия опит и задълбочените му познания в специфичната област на капиталовите пазари“, посочва се в писмото на Караиванова до председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Към момента Румен Соколов е управител на „Сервиз финансови пазари“ ЕООД, което е дъщерно дружество на Българска фондова борса. 

Йордан Чомпалов има богат опит в сферата на финансите и по конкретно в областта на правото на ценните книжа и финансовите пазари, търговското и банковото дело. Карина Караиванова аргументира своя избора на Чомпалов с богатия му опит в разработването на нормативни актове, което е „изключително полезно за разработване на принципно нови нормативни актове в областта на осигурителния надзор в КФН“.

Според процедурата след не по-малко от 12 дни номинираните за заместник-председатели на КФН трябва да бъдат изслушани в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, а след това кандидатурите им трябва да бъдат подложени на гласуване в Народното събрание. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако той не получи необходимите гласове, ще бъде открита нова процедура за избор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във