Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството обмисля варианти за разсекретяването на доклада за КТБ

Правителството ще обмисли варианти за разсекретяване на доклада за КТБ, ако международната компания "Аликс Партнърс" не даде разрешение за това. Това смята министърът на финансите Владислав Горанов. Очаква се темата да бъде обсъдена на днешното заседание на кабинета. Преди дни финансовият министър съобщи, че е поискал от "Аликс Партнърс" разсекретяване на доклада.

"Ако трябва ще предложим законодателни решения, за да може да се стигне до тази информация, за да не остава и грам съмнение, че искаме да скрием нещо от този доклад и за да дадем възможност за изясняване на всички факти и обстоятелства във връзка с фалита на КТБ", каза Горанов, цитиран от БТА.

Според него има неправилно разбиране, че този договор е между държавата или гаранционния фонд и "АликсПартнърс". Това е частен договор, сключен между синдиците на едно частно дружество в несъстоятелност и международна компания, обясни Горанов.

"Продължавам да смятам, че има риск информацията в доклада да увреди впоследствие възможността на синдиците да си свършат своята работа", допълни финансовият министър.

Той не приема упрека, че правителството защитава някого или иска да прикрие нещо случило се в банката. "Така че настоявам и ще продължа да настоявам, и дори компанията "АликсПартнърс" да не даде положително становище, обмисляме други варианти информацията в доклада да стигне до хората", заяви Горанов.

По думите му клаузата за конфиденциалност е стандартна за подобен тип разследвания и не му е известно в света такъв договор да е излязъл пред медиите. Въпреки това правителството е готово да понесе този риск, за да няма никакъв упрек, че крие някого или нещо от случилото се там, каза Горанов.

 

Четете още

Банкеръ Weekly

Обрат за "Виваком". Спас Русев е аут

VTB Capital може би ще се откаже от търга, защото е удължила до 10 март срока за погасяване на мостовия заем на INTER V от 150 млн. евро. Още »
Банкеръ Daily

Цветан Василев: Безкрайно съм радостен, че докладът за КТБ ще бъде отворен

Според банкера, причината за действията на правителството в последните дни, като замразяване на обществени поръчки, е натиск от ЕС. Още »
Банкеръ Daily

Пеевски искал Василев да му прехвърли редица предприятия

Сред фирмите са "Булгарбатак", "Техно експорт строй", "Пътстрой холдинг", "Трансстрой", "Виваком" - 10% или парична равностойност, "Дунарит" - 30% или по пазарна... Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във