Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството дава 400 хил. лв. за експертиза по делото "КТБ"

Правителството отпуска 400 хил. лева за назначаването на комплексна съдебно-счетоводна експертиза по делото "КТБ". Парите ще отидат в прокуратурата за покриване на разходите по досъдебното производство № 92/2014 година. Парите се отпускат цели четири месеца, след като самият главен прокурор Сотир Цацаров обяви, че въпросните средства вече са събрани и предстои изследването да бъде назначено до края на юни.

Делото се води от юни миналата година, но прокуратурата така и не назначаваше експертизата заради липса на пари в бюджета си.

Петима са обвинени по аферата за източването на близо 206 млн. лева. Това са главната касиерка Маргарита Петрова, главната счетоводителка на КТБ Мария Димова, заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева – Кючукова и изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев. Петият обвиняем по делото е тогавашният подуправител на БНБ Цветан Гунев.

Миналата седмица стана ясно, че докладът на наетата от Фонда за гарантиране на влоговете международна компания "АликсПартнърс" е готов и предстои да бъде разгледан от синдиците на банката и от експерти от фонда.

Правителството отпусна днес и допълнителни пари в размер на 572 хил. лева за Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Средствата са необходими за подпомагане дейността на комисията, свързана с изплащането на дължими суми по изпълнителни листове и за направени съдебни разноски по съдебни дела за отнемане на незаконно придобито имущество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във