Банкеръ Daily

Финансов дневник

Повечето българи не искат да влизаме в еврозоната

45% от българите не одобряват влизане на страната в еврозоната. 34 на сто са съгласни с въвеждането на еврото, а 21% от анкетираните нямат мнение. Това показват резултатите от национално-представително проучване на „Алфа Рисърч”, проведено по поръчка на Представителството на ЕК в България, в периода 16 – 25 септември 2017  г. сред извадка от 1021 души.

В същото време обществената подкрепа за влизането на страната в Шенген е устойчиво висока (53%). Тази политика среща неодобрение при 22 на сто, а 25% са без мнение.

В контекста на общоевропейското бъдеще българските граждани открояват няколко групи приоритети. 61% смятат, че ЕС трябва да действа и по-дългосрочно, като положи усилия, на първо място, за постигане на икономически растеж и по-висока заетост. Всеки трети е на мнение, че здравеопазването, миграцията, външната политика и сигурността трябва да останат във фокуса на европейската политика. Около една четвърт от българите, основно по-младите поколения,  извеждат на преден план образованието, защитата на гражданските и социални права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във