Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Пореден екстравагантен референдум за швейцарците

Швейцария навлезе във финалния етап  на кампанията преди насрочения за 10 юни референдум за радикална банкова реформа. Според привържениците й тя ще направи финансовата система по-сигурна. Според централната банка обаче предложенията са "опасен експеримент".

Инициативата за суверенни пари (Vollgeld) ще забрани на банките да "създават" парична маса чрез отпускането на кредити. И единствено Националната банка на Швейцария ще има право да генерира пари в алпийския оазис. Което би променило драстично бизнес модела на много банки.

Вотът със сигурност ще се следи внимателно от международната общност, защото е отражение на дебата след световната финансова криза от 2007-2008-а как да се засили финансовата система.

В момента банките генерират пари, като отпускат заеми на компании и индивиди, като заверяват сметките на длъжника с отпуснатите средства под формата на депозити. Планът за суверенни пари ще ограничи тази възможност единствено до централната банка, която ще трябва да осъществява надзор върху депозитите на виждане или текущите сметки. Освен това тя ще може да създава "свободни" пари за правителства или индивиди, така че дълговете ще бъдат премахнати. Кредитирането на икономиката ще се контролира от държавните институции, а не от работещите за максимални печалби банки. Така, според привържениците на идеята, ще се предотвратят класическите банкови фалити и те няма да могат да създават възходящи и низходящи кредитни цикли.

Последното проучване на общественото мнение от миналата седмица показва, че 35% от гласоподавателите ще подкрепят промените, около 49% ще са против тях, а 16% не са решили как да гласуват. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във