Банкеръ Daily

Четвърт век "Банкер на годината"

Порастваме заедно

Макар и с дребни стъпчици, България върви по пътя към въвеждането на еврото, давайки заявка за едновременното й приемане в Банковия съюз и в ERM ІІ. Затова банковите  мениджъри трябва да се заредят със здрави нерви и да отделят допълнителни ресурси. На вратата на шест банки почука новият преглед на качеството на активите изадължителните  стрес-тестове, които ще се провеждат под зоркото око на Европейската централна банка. 

Банковият сектор изпраща една  спокойна, но и изпълнена с предизвикателства година. Банките не само запазиха добрите си финансови резултати, но дори ги повишиха. Към края на октомври данните на БНБ показват, че чистата печалба на банковите институции е в размер на 1.379 млрд. лв. - ръст от 38%  спрямо същия период на миналата година. Вече се говори за резултати, сходни или даже по-добри от  рекордите отпреди десет години. Секторът привлече нови клиенти, намаля делът на необслужваните кредити. Станахме свидели на големи консолидационни сделки, продължи устремът към дигитализация на банковите и финансовите услуги.

На фона на позитивните тенденции за банките  вестник "БАНКЕРЪ" за 25-и път връчи своите награди "Банкер на годината". Финансовият седмичник на България продължи традицията си, съхранена точно четвърт век - да отличава мениджърите на онези финансови институции, които постигат най-забележителни успехи през годината. Стилната церемония на 3 декември в залата на ЧСУ Saint George в столицата отново събра  на едно място настоящи и бивши банкери, бизнесмени и представители на политическия елит на страната. Събитието стана възможно  благодарение на генералния спонсор "Еврохолд" АД. За първи път подкрепата си за него направиха три от най-мощните одиторски компании: "Ърнст енд Янг България", "ПрайсУотърхаусКупърс България" и "Грант Торнтон България". За да бъде всичко на ниво, подкрепата си дадоха  "Литекс Комерс", застрахователните компании "Дженерали" и ДЗИ, а също "Хювефарма", А1, ПОК "Доверие", "Каолин" и ZEISS VISION CENTER.

По традиция церемонията започна с приветствено слово на главния редактор и собственик на в. "БАНКЕРЪ" г-жа Бистра Георгиева:

"Няма да правя анализ колко беше трудна годината за нас и за Вас. Събрали сме се тук по хубав повод. Мисля, че най-щастливи ще бъдат наградените, но всички сме щастливи да споделим тяхната радост.

Благодарим Ви, че ни уважихте. Пожелавам Ви да имате много хубави празници - и този на банкирети  на 6 декември, и предстоящата Коледа. Пожелавам Ви да имате много успехи и през следващата година.

Банките, на които предстои преглед на активите, да не се страхуват. Ние сме с вас, стискаме ви палци. Останалите ще бъдат малко по-свободни, тъй като конкурентите ще са заети да пресмятат и отчитат  резултати.  Другите пък... ще им "крадат клиентите" - и така обикновено се случва у нас...

Щастлива съм, че сме заедно с банкерската общност. Това са цели 25 години, в които не беше никак лесно да оцелеем - макар и без правителствени дажби, на които се радваха други медии, без подкрепа  на мощни "приятелски" кръгове и задгранични донори. Оцелявахме сами, но с помощта на нашите банкови мениджъри, които  винаги са били всеотдайни към нас от гледна точка на информацията - да сме сигурни в това, което пишем,  без да бъдем възпрепятствани. Надявам се и занапред да остане така."

През тази година бяха връчени четири равностойни награди "Банкер на годината" и две специални - за цялостен принос към развитието на банковата система. Освен отличията на вестника всеки от наградените получи и подаръци от марката Paco Rabanne - Lady Million Lucky за дамите и One Million Lucky за господата, луксозен хайверен комплект от  La Prairie и превъзходна селекция от първокласен насипен черен и зелен чай от марка номер едно в света AHMAD TEA.

Макар и непряко - заради служебен ангажимент

наградата ни за динамичното развитие

на водената от него институция получи главният изпълнителен директор на  Обединена българска банка и кънтри мениджър на банково-застрахователната група "KBC Груп" Петър Андронов. Благодарение на неговите усилия  банката удържа лидерските си позиции по време на преструктуриране. Институцията отбеляза значими успехи в кредитирането и в разширяването на пазарните си дялове. Уникалната статуетка от в. "БАНКЕРЪ" г-н Андронов получи ден по-късно и даде специално интервю за изданието  по повод на наградата (стр. 9), подчертавайки, че не е очаквал това отличие, което потвърждава, че наградите са плод на договорености.

Една от големите банки у нас с чуждестранен собственик не само запази устойчиви финансовите си резултати, но се превърна и в една от най-рентабилните у нас. Със своето усърдие и висок професионализъм нейният главен мениджър  допринесе за успехите на  кредитната  институция. Поради тази причина наградата "Банкер на годината" за 2018-а

за стабилност в развитието

бе присъдена на Оливер Рьогл, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на "Райфайзенбанк (България)".

Наградата му бе връчена от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. "Радвам се, че връчвам награда на банката, на която съм най-дълго клиент. Това също е признак за стабилност", отбеляза Васил Велев. 

Оливер Рьогл изрази радостта си, че усилията на мениджмънта са високо оценени. "Благодаря за признанието. Това е голяма чест за нашата банка, за моите колеги и за мен лично. През тази година работихме усилено да направим банката още по-ориентирана към клиентите", заяви Оливър Рьогл.

Мениджърски умения плюс  работохолизъм  са само част от качествата, които  позволиха на Георги Заманов не само вещо да управлява поверената му отскоро банка, но и да съхрани пазарните й позиции. Всички тези умения бяха оценени по достойнство от мажоритарния собственик на кредитната институция. Именно затова в. "БАНКЕРЪ" отличи за съхраненото доверие на акционерите Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц банк България".

"Колеги, бих искал да ви благодаря за доверието, за търпението. Това е успех за цялата банка и за всички работещи в нея", каза Георги Заманов. Наградата му бе връчена от председателя на Българска стопанска камара Радосвет Радев.

За стабилност на управляваната институция и

за устойчиво присъствие

на финансовия пазар приз за 2018 г. получи Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка. "Приемам тази награда като признание за изключително упоритата и вдъхновена работа на всички от екипа на БАКБ. Приемам я също като едно предизвикателство - да покажем още по-добре какво можем", посочи Цветелина Бориславова.

Наградата й бе връчена от Марияна Николова - заместник министър-председател по икономическата и демографската политика. "За мен е чест да връча наградата и да пожелая на всички представители на банковия сектор и на мениджмънта все така да работят за просперитета на българските банки. За нас най-важното е да стимулираме икономическото развитие на България", подчерта вицепремиерът Марияна Николова.

Вестник "БАНКЕРЪ" връчи 

наградата  за цялостен принос

за развитието на банковата система и за разумното управление на предизвикателствата на пазарния риск в най-голямата българска банка на Мая Георгиева, заместник-председател на надзорния съвет на Първа инвестиционна банка и председател на Главния комитет към надзорния съвет на банката. "Благодаря много на нашите връстници от "БАНКЕРЪ". И ние празнувахме тази година 25 години от създаването на банката. Толкова години минаха неусетно, но, от друга страна, пък някак бе хубаво да порастваме заедно", отбеляза Георгиева. Мая Георгиева е сред 100-те най-влиятелни жени в България. Тя е специализирала в МВФ, Вашингтон, изкачила първите нива на банковата стълбица в БНБ, след което става част от мениджърския екип на най-голямата българска банка.

"Искам да благодаря на в. "БАНКЕРЪ" за събитието, което вече толкова години ни прави съпричастни. Пожелавам ви весело посрещане на светлите празници", каза председателят на парламентарната Комисия по икономическата политика и туризма Петър Кънев, който връчи приза на Мая Георгиева.

За цялостен принос за развитието на банковата система и на най-голямата кредитна институция у нас

статуетката ни отиде при Левон Хампарцумян

председател на УС и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк", който пое ръководството й през 2001 година.  След 18 години начело на финансовата институция - през 2019-а, Левон Хампарцумян ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор, но ще остане ангажиран с банката. Няма да изостави и банковата общност, която дълго време ръководеше като председател и заместник-председател на Асоциацията на търговските банки. Награда му бе връчена от председателя на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев.

"Благодаря за признанието. Мисля, че 18 години са достатъчни да докажем, че заслужаваме първото място. Искам да кажа, че оставям банката в много добри ръце. И всички амбиции някой да заеме първото място, разбира се,  са добре дошли, но ще бъде много, много трудно", заяви Левон Хампарцумян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във