Банкеръ Daily

Финансов дневник

Поискаха падане на банковата тайна за КТБ

Повече от девет месеца нито един компетентен орган не може да каже какво е истинското финансово състояние на Корпоративна търговска банка (КТБ). Именно поради тази причина е необходимо пълно разследване на банката за последните десет години. Предложението дойде от инициативен комитет, подкрепен от независимия народен представител Велизар Енчев. Идеята бе представена на брифинг в парламента от Александър Каракачанов и група университетски преподаватели, сред които доц. Боян Киров, проф. Боян Дуранкев и проф. Петко Тодоров. 

Те представиха закон, с който да бъде отменена банковата и търговската тайна върху финансови институции с отнет лиценз. По думите им това ще позволи публикуването на информация за това кой е имал кредити или влогове в КТБ, какви прихващания и цесии са направени, какъв е бил техният размер и кой орган е разрешил това да се случи. 

От комитета настояват да се предостави пълен достъп до договорите, сключвани от банката през последните десет години до датата, когато ѝ е отнет лицензът, информация за извършените в КТБ вътрешни и външни одити, финансови проверки и доклади.  Освен това да се представи и списък на всички юридически лица, в чието управление участва банката.

От инициативния комитет, който се ползва и с подкрепата на независимия депутат Велизар Енчев настояват, цялата информация да бъде публикуваната в интернет пространството.

Те искат да бъде предоставена възможността на гражданите да изискват допълнителна информация, относно дейността на банката, както и взаимоотношенията ѝ с други физически и юридически лица. 

Вносителите  на предложенията отбелязаха, че по реакциите на политическите партии ще проличи дали имат изгода от това да падне банковата тайна. 

На въпрос на репортер на вестник "Банкеръ" дали са склонни да организират референдум по темата отговориха положително, тъй като общественият интерес бил в тази посока и според тях това е битка на гражданите срещу политиците. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във