Банкеръ Daily

Финансов дневник

По-голям кошмар от следваща рецесия е рискът от стагфлация

Най-големите страхове, свързани със следващата рецесия, е, че ще бъде под формата на стагфлация, макар все още да няма подобни изгледи. Това заяви Петко Вълков, директор на Дирекция "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка в интервю пред Bloomberg по повод санкциите от американските власти срещу технологичните гиганти.

Петко Вълков отбеляза, че реакцията на американските власти е донякъде закъсняла спрямо тази на европейските, тъй като пазарът реагира силно негативно и това е довело до спад за технологичните компании. "На пазарите продължават да се повтарят краткосрочни цикли. Картината е следната - излизат положителни новини за това, че Китай и Америка сядат на масата за преговори за обща позиция. След това излизат негативни за подсилване на конфликта. Май месец е изключително волатилен за пазарите," поясни Вълков.

Печелившата пазарна стратегия напоследък е инвестиции в акции, а те са най-рисковия компонент на развитите пазари. Петко Вълков подчерта, че няма основание за сериозен финансов катаклизъм, тъй като през последните месеци на фона на спада при акции има засилен интерес към държавните ценни книжа на САЩ и Германия, също и засилване на интереса към златото. "Китай осъзна, че отговаряйки на тарифите на САЩ, и то към точно определени стоки, не постигат голям успех, и затова се насочиха към областта на редките метали," поясни Петко Вълков.

По повод посещението на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания Петко Вълков коментира, че "САЩ ще се стремят към възпиране възхода на Китай. Наказателните тарифи срещу Мексико пък са свързани с миграционна политика, от друга страна, и това е послание към Китай, че Тръмп е неотстъпчив, когато не се приемат условията му, но е склонен на отстъпки в обратния случай".

Facebook logo
Бъдете с нас и във