Банкеръ Daily

Финансов дневник

Парламентът вдигна акциза на "бездимните цигари"

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат увеличаване на акциза за т.нар. нагреваеми тютюневи изделия, познати още като "бездимни цигари". 101 депутати гласува "за", а 63-ма бяха "против". Поправките бяха подкрепени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". 

С промени между двете четения акцизната ставка на тези цигари ще стане 233 лв. на килограм тютюн. По този начин размерът на акциза за една кутия от тях ще достигне 40% от акциза на конвенционалните цигари. В момента ставката представлява 26% от цената на стандартните цигари.

От БСП защитиха тезата, че предложенията се правят в разрив със Закона за публичните финанси, според който промени в данъчното законодателство не могат да се правят преди началото на процедурата по изготвянето и приемането на държавния бюджет.

Социалистите настояваха за диференцирана ставка на тези продукти, позовавайки се препоръки на Европейската комисия - тези изделия да се облагат на най-ниското ниво на всеки един пазар, на който се предлагат, докато не бъде приета съответната евродиректива. 

От ДПС също гласуваха против с аргумента, че все още не е доказано дали "бездимните цигари" са по-безвредни от обикновените. Движението също се противопостави на идеята да се променя данъчното законодателство в средата на годината.

От управляващото мнозинство заявиха, че от 23 държави в ЕС, в които се предлагат бездимни цигари, те се облагат с 67% във Франция, с 49-50% от акциза за обикновените цигари в Испания и Италия. 43% и съответно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите са под 40%, включително и в Германия, Великобритания, Унгария и др.

В следващите седмици предстои второто гласуване на законопроекта. Промените следва да влязат в сила от 1 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във