Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Пада и стикерът за полицата

След като стикерите по Автокаско бяха забранени, иде ред и на тези по Гражданска отговорност. Поставянето на стикера Гражданска отговорност върху автомобила трябва да отпадне, заяви заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев. Това всъщност беше и едно от предложенията на КФН за промени в Кодекса за застраховането от началото на годината, което обаче парламентът отхвърли. До края на годината се очаква комисията да изготви нов проект за промени в Кодекса за застраховането, в който отново да се лансира идеята за отпадане на стикерите за Гражданска отговорност.


Когато електронната система за издаване на полиците по задължителната застраховка се стабилизира, лепенето на стикери ще бъде излишно. Вместо стикер след въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира индивидуален номер на полицата в реално време. По този начин ще отпадне и необходимостта от отчитане и ще се прекрати порочната практика на отчитане на полиците с голямо забавяне, убедени са от КФН.


Писанията, че катаджиите ще засичат колите без Гражданска в движение, а камерите ще могат да снимат наличието на подобен стикер, се оказаха пълни глупости. Регистрационният номер трябва да носи информация за автомобила, а не застрахователния стикер, коментира Богоев.


Към момента 22% от регистрираните превозни средства в България са без задължителната застраховка Гражданска отговорност. Това прави 726 хиляди возила. В края на септември от МВР обявиха , че общият брой регистрирани превозни средства в България към 01.08.2011 г. е малко над 3.3 милиона. Въпреки че все още сме далече от задължителните 90% покритие по застраховката, от юли досега обхватът й се е увеличил с 6 на сто до 78 процента.


Размерът на вноската за гаранционния фонд, която се удържа от всяка застраховка Гражданска отговорност, се определя всяка година от КФН, обясни Богоев. Гаранционният фонд е национален компенсаторен механизъм. Водачите, които нямат Гражданска отговорност, ощетяват тези, които си плащат.


Комисионната за застраховка Гражданска отговорност се намали над два пъти и в момента тя е достатъчна единствено, за да издържа дейността на застрахователния посредник, убеден е изпълнителния директор на ЗАД Армееец Румен Георгиев.


В случай че предложението стикерите по Гражданска отговорност да отпаднат бъде прието, това ще намали премията с 1.44 лв., колкото е цената на зелената лепенка, поставяна сега на предното стъкло. Средната премия по застраховката в момента се движи между 200 и 250 лева. Поскъпването за поредна година ще бъде около 10 на сто.


nbsp;


Надзорът предупреди за забранените бонуси

Комисията за финансов надзор напомни на посредниците, предлагащи застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, че издадените в края на 2010 г. заповеди продължават да са в сила и трябва да бъдат изпълнявани. Поводът за това изявление са зачестилите запитвания по сключването на застраховката.


Надзорниците цитират две заповеди - 'b9229 и 'b9230 от 02.12.2010 година. Според тях застраховател или застрахователен посредник, предлагащи задължителната застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, не може да предоставя при или по повод нейното сключване стока, услуга или облага под каквато и да е форма, както и да предлага бонуси или отстъпки, които не са предвидени в тарифата на съответния застраховател.


Забранено е застрахователен брокер или застрахователен агент да сключва договори, включително договори за рекламни услуги, консултации и др., със свързани с него лица или с други лица, прикриващи предоставянето на комисионни възнаграждения, отстъпки, бонуси или други облаги, които не са предвидени в тарифата на съответния застраховател по застраховката.


При сключване на застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите застрахователен посредник не може да предоставя комисиони, отстъпки, бонуси или други облаги в рамките на комисионното си възнаграждение.


Застраховател не може да предоставя на застрахователни брокери и застрахователни агенти възнаграждения под каквато и да е форма, включително за рекламни услуги, консултации и други, при което общият краен размер на възнаграждението е по-висок от стойността на предвидените в застрахователно-техническия план по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите аквизиционни комисионни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във