Банкеръ Daily

Финансов дневник

Озбърн готви "данъчен рай" на Острова

Британският финансов министър Джордж Озбърн обмисля да намали данъка върху печалбата на компаниите, за да смекчи негативния ефект след решението за излизане на Острова от ЕС. В интервю за "Файненшъл таймс" Озбърн е заявил, че планира да свали налога с най-малко 5 на сто и от сегашните 20% той да падне под 15 процента. По този начин той се надява да привлече инвестиции в страната, като свали данъците до такива нива, каквито няма в друга голяма икономика.

Средната стойност на корпоративния данък в другите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е около 25 процента и по-нататъшно понижение може да не се приеме добре в някои държави от Европейския съюз.

Министърът отбелязва, че подобна мярка е част от план за създаване на "суперконкурентна икономика" с ниски данъци за бизнеса. Засега не е ясно в какви срокове ще бъдат въведени промените. След решението за излизане от ЕС Великобритания трябва да покаже, че може да се справи и че ще остане страна, "открита за правене на бизнес".

Интервюто на финансовия министър идва на фона на данните на Банк ъф Ингланд, че растежът на британската икономика ще се забави през следващите месеци и ще се наложи да свали лихвите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във