Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Отново готвят Общинска банка за продажба

Столичният общински съвет прие на заседанието си, проведено на 20 юли, доклада за продажбата на дела на столичната община в Общинска банка. Той бе представен от Трайчо Трайков - общински съветник от групата на Реформаторския блок. Заради този доклад Трайков бе остро атакуван от председателя на СДС Божидар Лукарски, който го обвини, че е направил предложението без знанието на съветниците от СДС, от "Демократи за силна България" и от "Движение България на гражданите". Въпреки тази критика приватизационният проект, лансиран от Трайков, явно се ползва със сериозна политическа подкрепа, тъй като на заседанието на Столичния общински съвет само представителите на БСП не са го подкрепили. Те са гласували с "въздържал се".

Самият Трайков обяви, че сега е точният момент Столичната община, която притежава 67.65% от капитала на кредитната институция, да го продаде изгодно. Според него в банковия сектор протичат процеси на консолидация, при които големите банки търсят възможности за разширяване на пазарния си дял. А Общинска банка е в много добро финансово състояние и столицата може да получи много добра цена за акционерния си дял в нея.

След решението на СОС Общинска банка ще бъде включена в списъка на Столичната агенция за приватизация и ще започне процедура за нейната продажба. Банката ще трябва да бъде оценена, след което да започне събирането на оферти от потенциални инвеститори. Стартирането на цялата тази поредица от процедури обаче не означава, че на всяка цена ще се стигне до сделка. Ще припомним, че заради постоянните политически борби около тази кредитна институция приватизацията й многократно бе предмет на спорове и обсъждане.

Още през 2008-а банката, образно казано, бе извадена на тезгяха. Тогава дори бе избран и неин оценител - консорциумът "Аржил, Камбуров, Транзакта, Мур Стивънс Булмар". Той направи пълна проверка на правното и финансовото състояние на кредитната институция, но информацията бе засекретена. Според неофициални данни тогава делът на столицата и на нейните дружества, които държаха 74.5% от капитала на банката, бе оценен на 75 млн. евро. Разбира се, до преговори с потенциални купувачи въобще не се стигна. Причината е, че по онова време, пък и дълго след това, по силата на устава на банката, фирмите свързани с бизнесмена Христо Ковачки, които владееха останалите 25.5% от акциите, имаха възможност да блокират всяко важно за съдбата на банката решение. Това тяхно право бе отнето през 2011-а след намесата на БНБ, по чието решение години наред се водеха съдебни спорове. Но това решение на БНБ все пак позволи на СОС да получи пълен контрол върху капитала на банката.

За  приватизацията на Общинска банка отново се заговори през май 2013-а. Въпросът този път повдигна Любомир Дацов - тогава общински съветник от НДСВ. Бе решено процедурата за продажбата й да се поднови, но след като бъде актуализирана оценката й. И този опит се провали, тъй като процедурата продължи дълго, а събитията от лятото на 2014-а - затварянето на КТБ, обезсмислиха всякакви опити за продажба на банки в България.

В момента Общинска банка е една от стабилните средни по размер на активите си кредитни институции в България, която притежава голяма ликвидност и висока капиталова адекватност. Институцията има огромен опит в обслужването на общински бюджети и на общински предприятия, в това число и в пласирането на общински облигационни заеми. Опитът от предишните подобни начинания възражда и съмненията ще стигне ли до успешен край сегашната процедура. Защото не можем да не припомним как процедурата по приватизацията й нажежи политическите страсти около банката, а нейната продажба привличаше и със сигурност и сега ще привлече интереса на близки до различни политически сили корпоративни кръгове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във