Банкеръ Daily

Финансов дневник

Отложиха дебата по Закона за кредитните институции

Първото обсъждане на промените в Закона за кредитните институции, които председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе в Народното събрание през седмицата, показаха, че по него вероятно ще има доста сериозен дебат. Промените въвеждат правилата на европейския Регламент 1011 от 2016-а, по които банките ще могат да променят лихвените индекси (бенчмаркове), които са в основата на формирането на лихвените проценти по договорите за кредит както за гражданите, така и за фирмите. Става дума за индекси като ЛИБОР, ЮРИБОР и СОФИБОР (подробности  по темата -  на стр.7).

На първото обсъждане на промените в Закона за кредитните институции, което се проведе на 3 май в парламентарната Комисия по бюджет и финанси,  началникът на отдел в БНБ Пламен Анчев обясни, че предлаганите промени са полезни, защото ще създадат  правна сигурност в момент, в който е възможно да се появят  неясноти около  правоотношенията  между кредитор и кредитополучател, които се базират на съществуващите лихвени индекси (бенчмаркове). "Световната тенденция е, че бенчмаркове, които са широко използвани в резултат от новите регулации, се оказват неприемливи и тяхното изчисляване и използване се прекратява. България не прави изключение в това отношение", обясни Анчев

Депутатът от БСП  Румен Гечев, обаче заяви, че тази промяна в Закона за кредитните институции поражда много въпроси, които е добре да получат ясни и изчерпателни отговори. "Трябва да сме сигурни, че при тези промени в закона банките наистина  ще отчитат интересите на потребителите, когато се налага да се променят тези бенчмаркове", каза Гечев.

Главният секретар на Асоциацията на банките в България Ирина Марцева заяви, че в Регламент 1011 от 2016-а, чието приложение се регламентира с промените в Закона за кредитните институции, е посочено при какви условия и по-какъв начин кредитните институции могат да сменят лихвените индекси. "Банката не просто трябва да приложи плана си за заместване на един лихвен индекс с друг, който е оповестила публично, а ако този план води до увеличаване на индекса, който престава да съществува,  тя трябва да коригира формулата си. Плановете на банките вече са подготвени, ясни са и се оповестяват. Специално за СОФИБОР за всички е ясно, че ако Централната банка не желае да се занимава с неговото изчисляване, това не пречи друг, оторизиран  администратор, който изпълнява  изискванията на регламента, да продължи да изчислява този индекс и той да съществува", поясни Марцева .

От така проведения дебат в залата обаче стана ясно, че много малко депутати от комисията са се подготвили по темата за промените в Закона за кредитните институции. Затова Менда Стоянова заяви, че гласуването на законопроекта ще се отложи за следващото заседание на комисията. "Така ще сме сигурни, че даваме шанс на БСП да подкрепи законопроекта", каза Стоянова.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във