Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Отличници" сме по ДДС върху вестниците

Само в четири държави в ЕС липсва намалена ставка за вестници и книги

България е страната в ЕС с най-висок данък добавена стойност върху вестниците, периодиката и книгите. Това показва европейската статистика, която "БАНКЕРЪ" проучи. Неслучайно според последната класация на "Репортери без граници" в индекса за свобода на словото за 2016-а сме поставени на 113-о място от  общо 180 държави, които са изследвани. Натоварването с висока ставка на ДДС, грантовите вестници и монополното разпространение свиват тиражите и правят печатното слово на практика недостъпно.Не изглеждаме по-добре и в световните изследвания - България е на 111-о място  след Македония и Боливия  в класацията за свободата на словото в света, констатира неправителствената организация “Репортери без граници” в последния си годишен доклад. България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция в ЕС . От 2009 г. насам страната ни върви само надолу в тези  класации. Но тогава сме били на 68-мо място.

Раздвижване по отношение на данъчно облекчение за вестниците обаче няма. Преди време Министерството на финансите съобщи, че на заседание на ЕКОФИН министрите на финансите са обменили мнения по предложението за директива, която ще позволи на държавите членки да прилагат намалени ставки на ДДС за доставката на публикации по електронен път. Фокусът на дебата е бил върху възможността да се прилагат не просто намалени, но и свръхнамалени и нулеви ставки. Според сегашните разпоредби на ДДС директивата услугите, извършвани по електронен път, включително публикациите, предоставяни по електронен път, трябва да се облагат със стандартната ставка на ДДС (минимум 15%). От друга страна, държавите членки имат възможността да облагат публикациите на всички видове физически носители по намалена ставка на ДДС (минимум 5%), а на някои държави членки е предоставена възможността да продължат да прилагат свръхнамалени ставки (по-ниски от 5%).

Изненадващото съобщение  на МФ поставя въпроса: "Защо се говори само за публикации по електронен път?" На който хората от Министерството на финансите не отговарят.

Европейският съюз е установил правилата за ДДС ставките през европейските ДДС директиви и е определил минимална стандартна ставка за ДДС от 15 процента. Двадесет и осемте страни членки са свободни  да определят стандартната си ДДС ставка, като спазват това условие. Европейският съюз също така разрешава да има максимум две редуцирани нива на ДДС, при ограничението по-ниското да бъде 5 процента. Проверката ни в евростатистиката показа, че само четири държави в общността не се възползват от механизма на редуцираните ставки за хартиените вестници и списания. Това - освен България, където вестниците се облагат със стандартните ставки от 20%, са Словения, която е рекордьор в Европейския съюз с 22% данък, Словакия - с 22%, и Латвия - с 21% данък добавена стойност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във