Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Островът ще процъфти извън ЕС

Майкъл Гейгън

Лондонското Сити ще процъфти, ако Великобритания излезе от ЕС, а Брюксел ще направи всичко по силите си, за да запази връзките си с Острова. Това твърди бившият главен изпълнителен директор на HSBC Group и носител на Ордена на Британската империя Майкъл Гейгън в авторски материал, публикуван във "Файненшъл таймс", който представяме със съкращения.

Призоваващите за излизане на Великобритания от Евросъюза не са тесногръди английски националисти, а доводите на защитниците на оставането в съюза относно търговията са съмнителни, смята Гейгън. Твърде често аргументите им са базирани на финансови и икономически предположения, които твърде свободно боравят с израза "би могло". Зловещите им предсказания за това, което ще се случи с лондонското Сити в случай на "Брексит", са почти хиперболични.

Нелепо е да се твърди, че страната и по-специално Ситито ще бъдат остракирани, ако британците гласуват за излизане от общността. Смятам, че освободена от усмирителната риза на Брюксел, британската икономика ще стане по-силна и това ще е от полза за Ситито, за страната като цяло, както и за чуждестранните ни партньори, твърди Гейгън.

С излизането от ЕС Обединеното кралство ще застане в силна позиция, защото Европа се нуждае от Великобритания повече, отколкото Великобритания от Европа. Няма съмнение, че Брюксел ще се опита да се нагоди към ситуацията в преговорите, които ще последват "Брексит"-а. Истината е, че Ситито е най-големият финансов център в Европа, ако не и в света. Несравнимият му резерв от таланти, концентрацията на фирми и пазари на всеки възможен продукт, както и благоприятната данъчна, регулаторна и юридическа среда, го правят незаобиколимо за всяка европейска компания за финансови услуги. Сред активите, които никога не можем да изгубим, са и английският език и часовата ни зона.

При това положение Евросъюзът ще направи всичко по силите си, за да запази безпрепятствен достъп до Лондон, и никой няма да навреди на  британските финансови услуги в Европа. По отношение на търговията също няма да имаме проблеми, защото годишно внасяме от Европа стоки за 68 млрд. паунда повече, отколкото изнасяме, така че никой няма да наложи търговски бариери, за да навреди на собствените си износители. Гласуването за излизане от ЕС ще ни освободи и от враждебните регулации, чиято цел е да маргинализират конкурентните ни предимства, като "хармонизират" правните системи по отношение на несъстоятелността, частната собственост и корпоративното право.

Ако Великобритания избере да напусне Европейския съюз, бързо ще последват двустранни споразумения. Вижте колко добре се оправя Швейцария. Свободното придвижване от една страна в друга е британска политика, от която винаги са се възползвали ирландците, и не само те. То ще бъде запазено, но тези, които идват, ще го правят на базата на професионалните си заслуги, като ще продължим да помагаме и на онези, които са подложени на гонения.

Приятелски търговски отношения с Европа, истински свободен пазар и откритост към възможностите, които светът предлага, са нещото, от което Великобритания има най-голяма полза, заключава Майкъл Гейгън.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във