Банкеръ Daily

Финансов дневник

Още три компании прекратиха търговията с техни фондове за имоти във Великобритания

Още три големи фондове за рисков капитал бяха принудени да спрат търговията с техните договорни фондове за недвижими имоти във Великобритания в опит да прекратят масовото теглене на средства от подплашени инвеститори.

Инвестиционните компании Henderson Global Investors, Columbia Threadneedle и Canada Life са най-новите фондове, които прекратиха временно тегленето на средства от техните британски имотни фондове след нарасналата политическа и икономическа несигурност в резултат на решението на Великобритания за излизане от ЕС.

"Ефектът на доминото" е факт, след като във вторник Standard Life Investments беше първата инвестиционна компания, предприела подобен ход, последвана до края на деня от Aviva Investors and M&G Investments.

Това означава, че повече от половината от десетте най-големи договорни фондове за недвижими имоти във Великобритания вече прекратиха временно търговията, оставяйки по този начин "замразени" над 18 млрд. паунда - най-голямото блокиране на средства в тази инвестиционна сфера от световната финансова криза през 2008-а година насам.

Според Английската централна банка активите в британските фондове за недвижими имоти са в размер на 35 млрд. лири и представляват около 7% от пазара на недвижими имоти с търговска цел.

Останалите най-големи фондове, инвестиращи в британски търговски недвижими имоти, се управляват от инвестиционните компании Kames Capital, Aberdeen Asset Management, Legal & General Investment Management (LGIM), F & C Asset Management и Royal London Asset Management.

LGIM и Royal London потвърдиха, че техните фондове все още се търгуват, докато от Kames и F & C не дадоха ясни отговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във