Банкеръ Daily

Финансов дневник

Орешарски: Имах план за оздравяването на КТБ, но той не беше приет

"Аз и моят екип не бяхме фенове КТБ да бъде затворена по този начин". Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски пред БНТ. Той припомни, че БНБ със съдействието на Министерство на финансите са изработили план за минимализиране на загубите, като банката се раздели на две, като "здравата" част се оздрави, но това не е било прието. Затова Орешарски призовава за разсекретяване на стенограма от консултациите при президента за КТБ, на което това предложението му е било отхвърлено.

Той коментира още, че сега е по-важно не "КОЙ", а как се управлява държавата, какви са политиките, както и кои са най-подходящите в конкретния период. "Това е големият дефицит в последните години", отсече бившият премиер и обясни, че сега моделът "КОЙ" е сменен с модела "СВОЙ". Запитан защо БСП и ДПС са влезли в остри противоречия след евроизборите, Орешарски призна, че противоречия е имало и преди евроизборите, но след тях са се задълбочили.

"Това е нормално. Нима в сегашната коалиция ги няма? Аз се опитвах да арбитрирам между ДПС и БСП", подчерта още той и уточни, че не е получил обвинения за разпадане на коалицията. 

Бившият премиер коментира и готвената съдебна реформа. Според него тя няма да се случи с промени в законите. "Скептик съм по отношение на законовите промени. Те се правят, когато има явно несъответствие с европейските закони, а нито ние, нито Брюксел, са констатирали такива пречки", каза Орешарски. 

Той призна, че като премиер не се е интересувал от личния си рейтинг. "Рейтингите са капризно нещо, днес са едни, утре са други. Зависят от работа, която се върши. Удовлетворен съм, че доста хора са забелязали, че в предишния мандат са свършени доста работи или поне това показват анкетите", допълни още бившият премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във