Банкеръ Daily

Финансов дневник

Оптимизъм обзе бизес елита

Средноголемите компании по целия свят са оптимистично настроени за условията и възможностите за бизнеса си, сочат резултатите от годишния Барометър на растежа на консултантската компания "Ernst & Young" (EY). Прогнозите за растеж на всички големи икономики за 2018-а се подобряват, след като Международният валутен фонд прогнозира 3,9% растеж на БВП за годината. На този положителен фон  бизнес лидерите също са оптимистично настроени за растежа на приходите си.

Ежегодното проучване на EY сред 2,766 мениджъри на средноголеми компании в 21 държави и девет ключови сектора на икономиката показва, че доверието в растежа на бизнеса в глобален план се е засилило през последните 12 месеца. По-голямата част (60%) от компаниите имат за цел да постигнат растеж между 6 и 10% през следващата година, за сравнение едва 34% от компаниите са имали същите амбиции за растеж преди година. Останалите 27% са насочени към ръст от над 10%, което е леко понижение спрямо 2017 г., когато 30% от компаниите са били в тази висока зона на растеж. Нито една от анкетираните компании не очаква спад в нивата на растежа през 2018 г., докато през 2017 г. 5% са прогнозирали спад.

Ръководителите на средноголеми компании по света планират по-високи приходи и повече работни места на пълно работно време и прилагат най-новите технологии за постигане на амбициозните си цели за растеж. Въпреки този оптимизъм обаче, те остават загрижени, че недостигът на парични потоци, затягането на кредитите или забавянето на търсенето в световен мащаб би могло да създаде значителни рискове в дългосрочен план.

"Свидетели сме на рядко синхронизиране на растежа във всички големи световни икономики и най-вече на тези от азиатско-тихоокеанския регион, което засилва увереността на мениджърите. За първи път ръководителите на средноголеми компании на пазара се изправят пред промените и оформят своя бизнес чрез инвестиции, разширяване и приоритизиране, за да се възползват от вълната от възможности", обясни Анет Кимит,, ръководител Растеж на глобалните пазари в компанията.  

Докато средноголемите компании са оптимисти за растежа в глобален план, амбицията е най-висока в Азиатско-тихоокеанския регион, тъй като широко прогнозираният опит за изпреварване на Запада се превръща в реалност. Четири от 10 компании в Китай, Югоизточна Азия и Австралия имат за цел двуцифрен растеж, като значително надвишават средното глобално ниво от 6 на сто.

Средноголемите компании в Европа не само приемат, но и изпреварват промяната - те инвестират и разширяват дейността на компаниите си, внедряват развиващите се технологии и се стремят към привличане на многообразие от таланти. Ключовите резултати сочат, че 86% от европейските средноголеми компании планират растеж на приходите от над 6% през следващите 12 месеца. Освен това, 25% от европейските средноголеми компании планират международно разширяване. Най-значимият риск за развитие, остава бавният или еднообразен растеж на глобалната икономика.

Същевременно достъпът до кредитиране продължава да бъде проблем. През тази година ръководствата на компаниите изтъкват недостатъчните парични потоци като по-значително предизвикателство, а 35% го нареждат на първо място. Предизвикателствата, свързани с паричните потоци и оборотния капитал водят до рискове, свързани с най-новите технологии и липсата на квалифицирани таланти.

Проблемът е най-остър в Европа, където 37% от анкетираните посочват проблемите с финансирането като най-големи, а 50% от френските изпълнителни директори го посочват като водеща грижа. Според Барометъра на растежа, тази година има зависимост между компаниите в по-високия сегмент на растеж и тези, които класират недостатъчните парични потоци като ключов риск за растежа.

В същото време компаниите, ръководени от жени, са засегнати значително от липсата на финансиране, като 18% от тях посочват достъпа до капитал като основна пречка за растежа, в сравнение с 11% от компаниите, ръководени от мъже. 30% от компаниите, ръководени от жени обаче, се стремят към растеж от над 15% през следващите 12 месеца в сравнение със само 5% от компаниите, управлявани от мъже, въпреки че повече от половината от жените (52%) казват, че нямат достъп до външно финансиране.

"Финансирането е изключително важно - компаниите с висок потенциал за растеж, но без предварително осигурени ранни инвестиции могат да израстнат по-трудно, а и в повечето случаи тези компании се ръководят от жени. Финансовата подкрепа за бизнесите, ръководени от жени, представлява основно предизвикателство, а само малка част от организациите по света са съсредоточени върху подкрепа на растежа на бизнесите, ръководени от жени", допълни Анет Кимит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във