Банкеръ Daily

Финансов дневник

Омбудсманът: Колкото по-дълго КТБ стои заключена, толкова по-зле

Колкото по-дълго Корпоративна търговска банка стои заключена, толкова по-зле. БНБ трябва да има адекватни действия. Това заяви в ефира на БНТ омбудсманът Константин Пенчев.


"Господа банкери, вие банката спасявате ли, или искате да я фалирате", запита омбудсманът и продължи: "Ако я спасявате, да бяхте казали - започваме да спасяваме банката и ще го направим по този и този начин", коментира Пенчев и допълни, че проблемът е за хората, чиито влогове не са гарантирани, тъй като другите ще бъдат върнати. "Ако трябва държавата ще тегли заем и ще ги изплати", уточни той.


Пенчев припомни още, че България има нужда от много сериозни реформи. "Новото правителство трябва да започне от първия ден, в който се сформира,  с тези сериозни реформи. И не само с актуализация на бюджета или КТБ, и с незапочнатата съдебна реформа, здравна реформа, образователни реформи, енергетиката. От първия ден трябва да си поставят задачи да работят по сериозните проблеми, независимо дали ще са за една година, две или десет, иначе няма спасение", подчерта Константин Пенчев.


"Предният парламент работеше под заграждения и толкова и работа свърши, само стояхме и чакахме ще падне ли правителството, няма ли да падне правителството, за реформи и дума не можеше дастава", припомни националният омбудсман. Той изрази надежда сега да се сформира стабилно правителство, макар и от различни партии, и по тези основни въпроси да започнат да работят от първия ден.


"Имаше пак много безкруполно купуване на гласове и продаване, едва ли не такива едни проработени схеми - който журналист не е поискал, той не е хванал такава схема", коментира изборния ден Константин Пенчев. И припомни основната рецепта срещу това явление – по-масово гласуване.
Пенчев коментира и избирателната активност, като откровено призна, че няма обяснение за този проблем. "Няма партия, която да е идеална, в която да вярваш сляпо, трябва да избереш тези, които правят нещата най-добре и да гласуваш", призова омбудсманът.

Той обърна внимание и на ситуацията в енергетиката, като заяви, че по отношение на ЕРП-тата не се вижда подобрение спрямо 2012 г. Пенчев не изключи нови протести тази зима, тъй като няма никакво развитие по наболелите проблеми. Той също така заяви, че ДКЕВР трябва да се избира от Народбното събрание, тъй като това ще гарантира нейната независимост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във