Банкеръ Daily

Финансов дневник

Оманският фонд съди България заради фалита на КТБ

Оманският фонд е завел иск срещу България заради фалита на Корпоративна търговска банка, съобщава Ройтерс, като се позовава на онлайн базата данни на Международен център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон. Ответник е финансовото министерство.

Фондът на генералния държавен резерв на Оман притежаваше 30% дял в КТБ. Този фалит предизвика най-голямата финансова криза в балканската страна от 90-те години на миналия век. Наложи се София да плати 3.6 млрд. лева, за да покрие общия размер на гарантираните депозити, допълва Ройтерс.

Според агенцията Оманският фонд настоява да получи най-малко 150 млн. евро, като твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите.

Консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката миналия октомври, но месец по-късно БНБ отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена.

Четете още

Банкеръ Daily

Синдиците на КТБ пуснаха списък на кредиторите с оспорени вземания

В списъка попадат "Булгаргаз", "Табак маркет", "Риск инженеринг", "Дунарит" и редица други. Още »
Банкеръ Weekly

Закон връща у нас дълговото робство

Дава се възможност на синдиците на всяка банка в несъстоятелност сега или в бъдеще автоматично да предявяват претенции към трети, четвърти, пети и неясно още колко по... Още »
Банкеръ Daily

Куче си, куче – и то мършаво!

Малоумната ти "самолетна” декларация в евроатлантическа посока е само върхът на наивитета. Целият ти екзактен наратив е израз на помиярщина, а помиярите не бива да... Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във