Банкеръ Weekly

нашенско

"Олимпийски непукизъм

Владимир Тодоров
S 250 1b506262 6855 48f9 94f9 602041e3f471
S 250 4e4a8165 0e27 4e84 800d 00be0a474882

Вестник "БАНКЕРЪ" откри служебен документ на Комисията за финансов надзор, който слага край на спора знаели ли са членовете на КФН за развитието на случая с кипърското застрахователно дружество "Олимпик" или са държани "на тъмно", поради което са били силно изненадани от фалита му и от неясните последици от това за българските му клиенти. Но преди да покажем и да коментираме документа, нека припомним в телеграфен стил как бе  посочена  като единствено виновна  заместник-председателката на Комисията по финансов надзор, ръководеща направление "застрахователна дейност" Ралица Агайн и как бе изхвърлена  от надзорния орган.

Финансовият министър Владислав Горанов поиска оставката й, като уточни, че това е позицията на цялото правителство. В цивилизования свят искат оставки и за по-малко.

Той призна, че законът не предвижда възможността правителството да поиска нейната оставка, но някой трябва да поеме отговорност и като се имат предвид натрупаните проблеми и липсата на адекватни действия в застрахователния сектор, Ралица Агайн трябва доброволно да освободи поста.

Агайн на свой ред реши, че най-добрата защита е нападението и пробва да се скрие зад колективната безотговорност. Тя била докладвала на колегите си, но те останали безучастни.

Колегите й скочиха като ужилени. Защо удавничката иска да завлече и тях на дъното?

Изненадани сме от изявленията на г-жа Ралица Агайн-Гури пред медиите, в които се отправят внушения спрямо председателя и членовете на Комисията за финансов надзор. Това написаха на 22 август хората от Комисията за финансов надзор. "Не са били внасяни каквито и да са писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани  със ситуацията около ЗК "Олимпик“ - Кипър", заяви  КФН. "Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК "Олимпик“ - Кипър. И така нататък...

Нека читателите запомнят  тези думи: "...никога и по никакъв начин не е предупреждавала".

Оказва се ,че е предупреждавала,  и така се е родило едно 5-странично решение на КФН. Документът носи номер № 495 – ОЗ от 10.05.2018 година. За да не бъдем упрекнати в пристрастност при коментара си, ще приведем точен цитат.

"КФН реши:

Забранява на "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ ЕИК 200737120, със седалище и адрес на управление в гр. София 1404, район „Триадица”, бул. „Гоце Делчев” № 142-142А, да се разпорежда с активите си в Република България.

Забранява на "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ да сключва нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, да удължава срока на сключени договори и да разширява покритието по тях за срок от шест месеца.

Решението да бъде връчено на "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ.

На основание чл. 587, ал. 9 във връзка с ал. 3 от КЗ решението да бъде обявено в Търговския регистър към Агенция по вписванията."

Не трябва човек да е юрист или застрахователен аналитик, за да прозре, че дейността на "Олимпик" на територията на България е била ЗАБРАНЕНА.

Решението е изпратено до всички заинтересовани органи: до Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието на Република България за сведение в случаи на опит за вписване на разпоредителни сделки с недвижими имоти, притежавани от застрахователното дружество в имотния регистър, до Министерството на финансите, Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър, до "Пиреос Банк" АД, "Юробанк България" АД и "Банка ДСК" АД,  до Нотариалната камара.

"Решението да се изпрати на Гаранционния фонд. На основание чл. 592, ал. 2 изречение второ от Кодекса за застраховането Гаранционният фонд да прекрати достъпа на "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ до Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска за сключване на застрахователни договори по задължителна застраховка "Гражданска отговорност"", пише още в решението.

Това решение е взето от целия ръководен орган на КФН, а подписът под него е на снишилата се Карина Караиванова.

Значи Ралица Агаин е права - КФН е публикувала официално съобщение по темата на 10 май  2018 година. Има и писмено становище на "Олимпик" - линк. Единственото, което липсва към момента като публично достъпен документ, е оценката за периода на одитора Мазарс, определен за тази цел.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова, както винаги инстинктивно, се усъмни: "Твърди се, че госпожа Агайн не ги е уведомила, а в същото време комисията е взела решение и е качила на страницата информацията. Очевидно са уведомени. Защо се води сега този спор? Според мен защото г-жа Карина Караиванова се опитва да си спаси кожата. Отговорността не е само на Ралица Агайн, а е и на Карина Караиванова и на цялата комисия като колективен орган."

Безспорният застрахователен корифей - дългогодишен консултант на Асоциацията на българските застрахователи и съавтор на новия Закон за застраховането - адв. Антоанета Димоларова, коментира случая ексклузивно за "БАНКЕРЪ". Дни преди 18 август, деня, когато "Олимпик" спря да бъде застраховател, тя коментира, че полиците, издадени от "Олимпик", прекратяват съществуването си в деня, в който влизането на временен ликвидатор в дружеството бъде обявено в тамошния  държавен вестник. С една дума - с неговото назначаване полиците се прекратяват.

Владимир Тодоров, председател на УС на Асоциацията на пострадалите в катастрофи, пък заяви, че Агайн трябваше да си тръгне, защото или е некомпетентна, или подведе 200 хил. българи. Не разбирам защо е целият този дебат, след като казусът съвсем не е сложен, добави той.

Това го знаеха всички в КФН. Те не посмяха обаче да предупредят за очакваната дата и да кажат на хората, че веднага трябва да си купят нови полици по "Гражданска отговорност" и "Каско", а след това да претендират обезщетения за орязания срок на действие по старите им полици.  Членовете на КФН решиха, че няма по-добро поведение от снишаването. Въпросът трябваше да стигне до министър  Горанов, който да уплаши премиера Борисов, а последният, т.е. първият в държавата, панически да посочи "бушона" Агайн.

 

 


Натрупали сме 60 млн. лв. за подобни случаи


Борислав Михайлов, шеф на застрахователния Гаранционен фонд

Г-н Михайлов, част от ръководения от Вас гаранционен фонд е Обезпечителният фонд. Колко пари има в него?

- Натрупани са почти 60 млн. лева.

От него се плаща за такива случаи като "Олимпик", нали?

- Да, за подобни случаи - при несъстоятелност на застраховател.

Но кипърската компания не е в несъстоятелност.

-Точно така. тя трябва да извърви съдебна процедура за несъстоятелност, да се назначи постоянен ликвидатор и тогава ще дойде времето ние да плащаме.

Значи сега е рано клиентите на "Олимпик" да правят каквото и да било?

- Да, рано е. Засега клиентите могат да си предявяват претенциите само в офисите на компанията в България.

За какво точно ще плаща Обезпечителният фонд?

- При нас клиентите на застрахователя с отнет лиценз могат да предявяват искове за неплатени обезщетения от него вследствие на пътнотранспортни произшествия.

 

А ще могат ли да предявят искане за обезщетения при вас за тази част от полицата, която е била заплатена, но поради отнемането на лиценза е прекратена?

- Рано е да коментираме този въпрос.

 

 


Процедурата я ясна


Владимир Тодоров, председател на УС на Асоциацията на пострадалите в катастрофи

Тази мантра, която се повтаряше от Комисията за финансов надзор, че, видите ли, те нищо не можели да направят, защото застрахователят бил клон на кипърска компания, е дълбоко погрешна.
В цената на всяка полица на "Олимпик", продадена в България, има сума от 11.50 лв. за вноска за Гаранционен фонд. Там има две сметки, които са отделни и независими. В сметката "Незастраховани МПС" влизат 10 лева. Следващата сметка е "Обезпечителен фонд", в която влизат 1.50 лева. Всеки застраховател, който продава в България, плаща тези пари. Обезпечителният фонд, който е част на големия Гаранционен фонд, се задейства и плаща щети при фалит на застрахователя. За периода, в който съществува в България -  седем-осем години, клиентите на "Олимпик" са събрали 14 млн. лв. в Гаранционния фонд и 2 млн. лв. в  Обезпечителния фонд. В закона има разписана процедура какво се случва при фалит.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във