Банкеръ Daily

Финансов дневник

Около 1.2 млн. пенсионери живеят под линията на бедност

Около 1.2 милиона пенсионери са с пенсия под линията на бедността от 321 лева. Това обяви Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Според изчисленията 75% от домакинствата са с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живот от 590 лева на месец

Тези средства ще нараснат с до 7 лева заради новите цени на тока, газа и парното. Най-силно засегнати ще бъдат живеещите в столицата, където над 60 на сто от жилищата са с централно парно отопление. При средна сметка от 150 лева за парно през идващите зимни месеци столичани ще плащат с около 11 лева повече, което значи, че общо за отоплителния сезон допълнителният разход ще бъде 60 лева. Очакванията на КНСБ са да се увеличи така наречената "енергийна бедност". 

От синдиката изтъкнаха данните на европейската статистическа служба Евростат, според която през миналата година близо 36 процента от българите не са имали възможност поддържат домовете си достатъчно топли. Според КНСБ заради острата диспропорция на доходите и цените на тока и парното ще последва продължаващо обедняване на населението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във