Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Общините на опашка за кредити

Доста общини в края на годината са се заели да  теглят  кредити. Сумите са предназначени за развитието на инфраструктурата или за спешно запълване на бюджетни дупки.

Варна смята да тегли два големи заема, общо за около 60 млн. лева. Към 16 млн. лв. от единия ще отидат за покриване на недопустими разходи по реализация на европейски проекти, които се изпълняват  отдавна - "Естетизация и модернизация на градската среда", "Интегриран градски транспорт" и доизграждането на пречиствателна станция в "Златните пясъци". Други 4.3 млн. лв. са за създаването на "синя зона", която ще се въвежда в действие поетапно в следващите години. Вторият заем е за реконструкцията на две големи транспортни артерии. Едната е бул. "Васил Левски", чието удължаване и разширение стартира в началото на есента. През лятото правителството реши да зарадва Варна с 80 млн. лв., предназначени за булеварда, но се оказа, че общинският бюджет трябва да доплати към 33 млн. лв., нужни за отчуждителни процедури и за други съпътстващи основния ремонт дейности. Те ще дойдат именно от втория заем, а други 3 млн. лв. от него са за ремонт на булевард "Сливница".

Немалко пари - 17 млн. лв., планира да изтегли и общинската администрация в Ямбол. Средствата са за изграждане на улично осветление, за видеонаблюдение, велоалеи, за основен ремонт на улици и т.н. Кредитът ще се харчи в следващите две години, а ще се изплаща до 2030 година. Всичко това накара съветниците на БСП и АБВ да поискат местен референдум, но предложението бе отхвърлено от мнозинството на ГЕРБ.

С 2.5 млн. лв. ще бъде обновено уличното осветление и на Шумен. Добрич пък има финансови тегоби. Планираният кредит там е сравнително малък - 1.2 млн. лв., но пък е за аварийно попълване на приходната част в бюджета. Общината дължи 4.3 млн. лв. финансова корекция за депото в Стожер, а е в процедура на обжалване и на още една санкция - 100 000 лв. за обновяването на пешеходната зона в центъра.

Дългове поемат и по-малки общини. Така например Поморие емитира облигации за 18 млн. лв., които са за рефинансиране на друг дълг и реализиране на инвестиционни проекти.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във