Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Общественият интерес изисква държавата да чуе Цветан Василев

Въпреки, че казаното от Цветан Василев не трябва да се приема за чиста монета, тъй като е казано от заинтересована страна, съм склонен да повярвам на част от казаното от него и да видя в случващото се уникален шанс. Това пише в блога си бившият посланик в Москва и експерт по международни отношения, икономика, финанси и енергетика Илиян Василев.

"Звучи логично и достоверно, че Пеевски е поискал безвъзмездно да му прехвърли купените с кредити от КТБ активи на Кой? Защото именно Кой? бе политическия гарант, който направи от една средно малка системна банка - четвъртата или петата банка по активи. Просто Кой? си поиска своето при развода, т.е. всичко", пише Илиян Василев.

"Това, че Цветан Василев може да отговаря за заобикаляне на закона не отменя основната му теза, а именно че зад тези кредити стоят реални активи, който държавата и другите кредитори могат да получат или пряко или като пазарна равностойност при продажба. Моето предположение, че тези активи са реални, изхожда от съждението, че ако не бяха реални сега нямаше да се води тотална война и да се правят дълго сдържани признания. Потвърждава се оценката, че приказката за източването на банката (в наратива изчезнали 4,2 млрд. лева) си е чисто и просто пропаганден балон целящ да обслужи основната цел на атакуващите банката - чрез внушения и действия срещу нея да доведат до срив в оценката на активите и последващото им придобиване от Кой? и гравитиращи олигарси", твърди експертът.

"Въпросът е доколко синдиците чрез КТБ ще поискат и ще успеят да възстановят контрола върху финансираните чрез КТБ активи. Според Цветан Василев истинската заплаха идва от ВТБ по 150 милионно плащане, което може да предизвика според него тектоничен ефект, т.е нещата по "Виваком" могат да излезнат извън контрол. 

Особено важно е читателите да правят разлика между законност и допустимост на сделките. Ако групата около Луврие погаси кредитите към КТБ формално сделките по прехвърляне на активи трудно ще се спрат по сегашното законодателство. Но във всяка страна стратегическите активи като медии, военни заводи, телекоми, ключова инфруструктура се считат за чувствителни за националната сигурност и подлежат на одобрение от ДАНС, КЗК и нерядко и от ГД "Конкуренция" на ЕК по особено големи сделки. Тоест, дори да бъде изчистена финансовата страна на придобиванията - върнати кредитите, пак сделка няма да има, докато не се получи разрешение", пише Илиян Василев.

"От гледна точка на нашия с вас интерес, т.е. на държавата - няма причина да не се влезне в директен контакт с Цветан Василев, защото той няма друга опция за да предпази активите от своите конкуренти или трети лица освен да сътрудничи с държавата, т.е. с онези нейните представители, които не са взели участие в атаката срещу банката. Комисията е добра възможност като начало, без да е единствената. Много полезна в тази връзка може да бъде и обществена комисия с много авторитетни лица - ключовата дума е експертиза и авторитет. Тук няма място за скромност или за суета - важното е се стигне до дъното и държавата да излезне с чест, защото е напълно възможно парламентарната комисия да бъде блокирана.

Ако синдиците, комисията и новия състав на БНБ, могат да възстановят максимална част от "черната кутия" на КТБ и ако масата на състоятелност се окаже достатъчно висока за да опровергае изходящата предпоставка за вкарването на банката в процедура за несъстоятелност, то тогава Цветан Василев доказва основната си теза - банката не е трябвало да се фалира. Това няма да го освободи от отговорност по другите направления, но ще ни върне парите", обяснява в блога си експертът.

"Тъй като няма никакъв изглед ВАС в петчленния си състав да реши друго освен да потвърди несъстоятелността на банката, битката за КТБ ще се пренесе в международните съдилища - там където Пеевски и група не могат да въздействат. И тук отново държавата има пряк интерес от търсенето на пътища за минимизиране на потенциалните загуби, включително чрез извънсъдебни договорки, защото потенциалните загуби се измерват с милиарди евро. Не искам да спекулирам с тази тема, но освен преките щети в такива случаи, исковете включват и пропуснати ползи и нанесени репутационни щети за акционери и вложители. Има и достатъчно силни контраргументи, но откровено непрофесионалните и непремерени действия на прокуратура и БНБ в самото начало ненужно предоставиха шансовете в съда на акционерите и вложителите. При това нито Цацаров, нито Искров, нито Орешарски ще плащат от собствения си джоб.

Решението на ВАС за отказ за конституиране на акционерите и вложителите като заинтересована страна само дава перспектива за едно дело срещу държавата", е мнението на Илиян Василев.

"Твърде опасна е делигитимацията на българския капитал в банковия ни сектор. На фона на сътресенията в банките в еврозоната всяка ексклузивна претенция за непогрешимост е не само преднамерена, но и невярна. Не искам да влизам в подробности, но българските банки имат редица предимства именно в условията на въшна нестабилност защото работят по опростена схема с видим и разбираем риск в уравнението депозити - кредити, пасиви - активи, който могат да затворят в рамките на вътрешния ни пазар. Те нямат сложни за осчетоводяване кредитни портфейли, нито деривативи или ценни книжа с динамична виртуална стойност. Те нямат в балансите си и държавни облигации на проблемни страни от еврозоната.

Именно защото е абсурдно покрай кризата в КТБ да се прави обобщение, че българските банки са по-рискови от западните, е нужно самите български банки да се реформират, консолидират и най-вече да въведат съвременните стандарти за отчетност и контрол, като въведат бариери срещу алчността на акционерите си", твърди експертът.

"Кризата около КТБ освен беда е и един огромен шанс, който сме длъжни да използваме, за да си подредим "къщата". Ако свидетелствата на Цветан Василев от "черната кутия" на българския преход могат да ни помогнат да запазим активите и масата на несъстоятелността в КТБ, да разберем механизмите на задкулисието, което да ни помогне да го разградим, не трябва да има никакво колебания да се търси контакт и взаимодействие с него, дори ако в процеса се наложи да се правят компромиси или да се дават гаранции срещу свидетелски показания", пише в заключение Илиян Василев.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във