Банкеръ Daily

Кольо Парамов:

Новият управител на БНБ да поднови връзката с финансовото разузнаване

Издигането на четирима кандидати за шеф на БНБ показва европейския модел, по който вървят номинациите, като целта е да бъде показано на обществото, че има стойностни хора у нас. Това заяви в ефира на "България он Еър" финансистът Кольо Парамов. 

Той добави, че без значение кой е новият гуверньор на Централната банка, той трябва да поднови връзката й с финансовото разузнаване, тъй като в последните три години тя "не функционира в пълната си мяра". 

Според него и четиримата номинирани - Димитър Радев, Бисер Манолов, Виктор Йоцов и Григорий Вазов имат едни или други качества и който и да бъде избран, страната няма да загуби. Парамов допусна, че някои не толкова добри практики използвани в КТБ са се разпространили и в останалите банки. И именно поради тази причина би било добре да се направят стрес тестове в сектора, които да покажат дали има необходимост от бърза промяна. 

След 11 юли, когато настоящият гуверньор на БНБ напусне своя пост, е хубаво да отговори на няколко въпроса. Един от тях е кой му препоръча да предложи Цветан Гунев за подуправител на Централната банка и ръководител на "Банковия надзор". "Ако Искров отговори ще стане ясно дали е възможно такива хора да бъдат лансирани политически и кои идеи стоят зад това", каза Парамов.  

Финансистът коментира и ситуацията в Гърция. По думите му Европа иска да помогне на южната ни съседка, а правителството на Алексис Ципрас не желае да отстъпи и да направи реформи. Въпреки това обаче гърците не са загубили от своите интереси и ще отиграят добре ситуацията, отбеляза Парамов.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във