Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нов дълг няма в основната част на заема, успокоява Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев

През следващата година джобът на българите няма да олекне заради новия дълг от 16 млрд. лв., защото в основната част нов дълг няма, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви. Изявлението идва, след като вчера Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, ДПС и БДЦ, одобри ратификацията на новия външен дълг. Против заема гласовете си дадоха депутатите от БСП, "Атака" и Патриотичния фронт.

"Това е рутинна процедура от икономическа гледна точка, но залогът за тази процедура е изцяло политически. Въпрос е на малки политически дивиденти и е въпрос на избор дали политическите партии ще правят политика - едни показаха твърдост, други като БСП направиха от това основна опорна точка", направи коментар Дончев.

Вицепремиерът отново категорично заяви, че правителството не може да изхарчи повече, отколкото е записано в бюджета, който се гласува в парламента. От товъ пък следва, че всеки депутат в бъдещите години ще има възможност да се запознае с плановете. По думите на Дончев, сумата от 16 млрд. лв. е таван, който може да бъде достигнат при необходимост в бюджетите за 2016 г. и 2017 година. Освен това вицепремиерът изрази увереност, че на всички е станало ясно, че този дълг е за финансиране на стар дълг.

С думите: "Проява на симптоми на психичните неврози, например на хистеричен пристъп", Дончев направи коментар за дебата в парламентарна зала от вчера. Вицепремиерът не си спести пиперливия език и относно промяната в последния момент на позициите на някои парламентарни групи: "АБВ и ПФ не са искали нищо от нас, не се занимаваме с търговия, а с политика. Въпреки всички политически инструменти, с които разполагам, не мога да отговарям за действията на една или друга политическа сила, но, както неведнъж съм казвал, не отнемайте възможността на никой да става по-добър".

Според Дончев, "лошата комуникация и представяне на сделката за дълга на обществото", е основната грешка на ГЕРБ и финансовия министър Владислав Горанов. Вицепремиерът допълни още: "В една нормална държава с добра политическа класа подобна процедура никога не е предмет на спорове". Дончев обясни, че въпреки това финансовият министър е поправил грешката си: "Горанов обясни по отличен начин, може би малко късно. По-добре късно, отколкото никога, но всички се опитваме да бъдем по-добри".

Facebook logo
Бъдете с нас и във