Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Нов данък за апарт хотелите

“Въвежда се нов данък за облагане на апартаментните комплекси в курортите, които се отдават под наем.” Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов с предложените от “Обединени патриоти” промени в Закона за местните данъци и такси. Те бяха приети в сряда, 20 юни,  от бюджетна комисия на първо гласуване. Той поясни, че целта е да се обхванат апартаменти, които се ползват като туристически обекти, но не се облагат .

“Най-ощетени са хотелиерите, които влагат в ремонти, а туристите ползват жилища”, допълни още Симеонов.

Собствениците на жилища в курорти от национално значение ще дължат годишен данък от 0.5 до 0.7% върху данъчната оценка на недвижимия имот, ако това не е основното им жилище. Точният процент ще се определя от Общинския съвет с наредба.

Жилищата, които се намират в морски и планински курорти извън национално значение, ще се облагат с 0.2 до 0.4% върху данъчната оценка.

В мотивите към законопроекта пише, че има неравнопоставеност между собствениците на курортни имоти за настаняване, които се облагат с патентен данък, и собствениците на апартаменти. За вторите не се плаща данък с мотива, че там се настаняват хора безвъзмездно, без наем. Валери Симеонов изтъкна, че това е поредният пример за изкривена конкурентна среда в България. Трябва да защитим хотелите от нечестната конкуренция на собствениците, които си дават жилищата на цени, по-ниски от тези в хотелите. Според вносителите очакваният финансов ефект се изразява в допълнителен годишен приход за курортните общини в размер на около 200 млн. лв. 

Валери Симеонов упрекна общините, че не си събират вземанията. Според него в най-малката черноморска община – Приморско, за миналата година са събрани 800 хил. лв. от туристическа такса, а в най-голямата – Несебър, приходите са 1.5 млн. лв. „Всичко опира до капацитет на общината“, каза той и уточни, че предлаганият данък от патриотите е изцяло нов, втори данък върху имотите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във