Банкеръ Daily

Финансов дневник

Насрочиха делото КТБ за 19 юни

Делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка е насрочено в Софийския апелативен съд за 19 юни. То бе разпределено на доклад на съдия Светла Божкова от трети съдебен състав на търговско отделение на САС, а другите двама членове на състава са съдиите Теодора Кръстева и Ивайло Младенов.

Осем са подадените жалби срещу решението на Софийския градски съд, с което в края на април банката бе обявена във фалит. Основният спор, който ще се води пред САС обаче е свързан с датата, на която ще се приеме, че КТБ е изпаднала в неплатежоспособност. Тази дата е определяща за това кои сделки с активи на банката би могло да бъдат атакувани и обявени за нищожни или относително недействителни спрямо кредиторите.

В решението си за обявяване на фалита на банката, съдия Иво Дачев от СГС посочи 6 ноември 2014 г. като начална дата на неплатежоспособността й - моментът, в който БНБ взе решението за отнемане на лиценза на КТБ. Но БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките оспорват това решение и настояват да бъде посочена по-ранна дата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във