Банкеръ Daily

Финансов дневник

Наистина ли Сърбия ни изпревари по заплати?

Нетната средна работна заплата в Сърбия е по-малка от тази у нас. Но брутната средна работна заплата (заплатата, на която работодателите ни осигуряват и на база на която се плащат данъците - бел.ред.) е по-голяма. Това обясни Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика, след като в понеделник сръбският президент Александър Вучич обяви, че Сърбия е изпреварила България при доходите. 

В цифри: нетната средна заплата в Сърбия е 419 евро, докато у нас е с няколко евро повече. При брутната средна работна заплата - 575 евро в западната ни съседка, и 550 евро в България.  

Ето и какво каза сръбският президент: "Днешната средна заплата е около 424 евро. Ако сравните с 2002 г., когато средната заплата в Хърватия беше около 700 евро, а в Сърбия само 146 евро, намалихме драстично разликата. Скоро средната заплата в Сърбия ще бъде около 465 евро. Намаляваме разликата с други държави в региона не само пропорционално, но и абсолютно. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина, а Албания и Македония са зад нас. Ще достигнем и останалите. Следващите са Унгария и Румъния"

Икономистът Кузман Илиев уточни, че сърбите плащат по-високи данъци. "Там данъкът върху доходите е 15%, а у нас – 10%. В Сърбия за осигуровки отиват 38%, докато в България – около 30%", обясни Илиев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във