Банкеръ Daily

Финансов дневник

Награди и признания за 25-ата годишнина на в. "БАНКЕРЪ"

Вестник "БАНКЕРЪ" - финансовият седмичник на България, отпразнува своята 25-а годишнина. 25 години са младежка възраст, но когато говорим вестник, излизащ на българския пазар, и то през последните 25 години, нещата са доста по-различни.

Много от вас сигурно си спомнят онези години, когато вестници се появяваха, кажи-речи, през седмица и през седмица се закриваха. Имаше такива, които тръгваха с гръм и после тихомълком угасваха. Имаше обаче и такива, които започнаха без много шум, но все още са на сцената и името им още предизвиква аплодисменти.

Събитието, което се проведе на 14 май (понеделник), бе открито с приветствие на главния редактор и собственик на в. "БАНКЕРЪ", г-жа Бистра Георгиева

"Давам си ясна сметка, че всички тук, които ни уважиха, знаят какво представлява в. "БАНКЕРЪ", следят ни. Искам да кажа, че си имаме читатели, които събират вестника още от първия брой. Искам да кажа също, че нашата цел и с колегите, с които сега работим, и с тези които някога съм работила, винаги е била да бъде почтени към Негово величество читателя. На съвременния свят му липсва почтеност, която ние все още отстояваме, морал, който ние все още отстояваме", отбеляза г-жа Георгиева.

Тя отправи специални поздравления и благодарност към нашия дългогодишен директор г-н Димитър Кадийски:   

"Много съм развълнувана, защото самата аз не вярвах, че ще успея да стигна 25 години с това издание. До тук, до днешния ден. До мен винаги е бил г-н Димитър Кадийски, от ден първи. Заедно сме правили дизайна на вестника, заедно сме правили статиите. Това е човекът, който е стоял до мен непрекъснато, като мой партньор и като изключително лоялен и коректен човек към всички, с които сме работили."

"Мисля, че това, което успяхме да направим през годините, въпреки че много хора бяха с нас и се развиха, отидоха по-нататък, на следващи нива, беше, че ние създадохме една школа от хора, които са с добър морал, с много добри познания и може да се каже, че "БАНКЕРЪ" е не само марка на вестник. Той е марка за качество в журналистиката и марка за качество на хората, които работят в този занаят, както се казва, защото нямаме случаен, нямаме слаб журналист. Всички минават през едно много сериозно сито, в което се научават да проследяват новините от първата до последната, да проверяват и да бъде такава журналистиката, каквато някога сме я учили, а не както днес вече взима връх.

Аз се надявам силно, че тази професия ще пребъде, защото хората имат нужда от едно независимо мнение, за да сверят своя часовник. И мисля, че в случая, тези които често чувам по телевизии, радиа, да говорят, че нямало независими медии в България, те може би визират няколко популярни от миналото издания или сегашните формати на телевизиите, но тези хора според мен не са чели нас, не са наблюдавали нас, а читателят трябва добре да гледа, добре да се информира. Искам да кажа, че ние сме достоен пример за независима медия", каза още главният редактор на "БАНКЕРЪ" г-жа Бистра Георгиева

В края на словото си тя благодари на всички, които ни подкрепяха и обичаха през този четвърт век. 

Специален гост на събитието бе вицепрезидентът на България Илияна Йотова, която направи страхотен подарък на издателя на в. "БАНКЕРЪ" - първата страница от първия негов брой, издаден през 1993 година.

"За мен е огромна чест тази вечер да бъда на вашия рожден ден. Как бързо тече времето, не мога да повярвам, че в. "БАНКЕРЪ" е вече на 25 години. Всички сме запознати със състоянието на медийната среда у нас. Да оцелееш в нея днес е много голям успех. Да се задържиш толкова дълго, при това на такава висока позиция, без да изневериш на професионализма, в търсенето на сензацията, която, разбира се, носи по-големи печалби, това си е направо победа. Честита победа, в. "БАНКЕРЪ"!, каза в своето приветствие вицепрезидентът Илияна Йотова

"Желая ви в следващите няколко по 25 години, високата ви компетентност да остане. И всички читави хора, които дават интервюта за вашите вестници, знаете го колеги, те не ги дават случайно, а защото ви обичат и уважават и търсят вашия вестник и вашите страници. Вашата запазена марка от самото начало е марка, която се помни. Да сте все така точни във вашите задълбочени анализи и прогнозите си. Това е моето пожелание", добави тя.

По думите й динамиката на процесите не само в България, но и по целия свят налага необходимостта от своевременна, вярна и обективна информираност. И отбеляза, че в. "БАНКЕРЪ' дава точно това. 

"Останете верни на един от основните принципи на качествената журналистика - да отразявате обществено значимите проблеми и да бъдете коректив. Всичко това е особено важно днес, когато все по-малко медии устояват на тези принципи, когато дезинформацията прониква навсякъде, когато скандалното и лекото все по-настървено заемат местата на стойностното. Вашата история въпреки спецификата на "БАНКЕРЪ" е още един показател за успеха ви. На вашите страници всеки може да открие по нещо за себе си. Да прочете нещо, което го интересува. Желая ви нестихващ порив за нови висини. Не спирайте да надскачате себе си. Така се ражда качественият продукт. Когато човек е амбициозен, когато си поставя ясни цели, когато е на ниво, той винаги успява. Вашият рожден ден е на една паметна дата - 12 април. Тогава, когато Юрий Гагарин надскача себе си и преодолява границата между Земята и Космоса", добави вицепрезидентът Илияна Йотова.

От името на банкерите вестникът бе поздравен от председателя на Асоциацията на банките в България - Петър Андронов

"Когато ми предложиха преди няколко дни да кажа няколко думи за вестник, аз си помислих, че това не би трябвало да е трудно. Всеки знае  да говори за вестници. Всеки знае какво е вестник и може лесно да каже няколко думи. Има годишна история, със самочувствие за вековна. Има много новини, много от тях са жълти, има много реклама по страниците му, често си сменя политиката, като си смени собственика. Освен това копира новините си от интернет, пише повече, отколкото знае, поддържа управляващите и често критикува банкерите, особено когато са много слаби.     

Уважаеми приятели от в. "БАНКЕРЪ", уважаема Бистра! Тези думи важат за много други вестници и медии, но не и за Вашата. През всичките тези 25 години вестник "БАНКЕРЪ" оцеля и успя, въпреки че не беше като останалите медии. И ние, всички банкери оценяваме това. Оценяваме вашия професионализъм, оценяваме високо вашите усилия, вашата воля, вашите ценности. Дори когато сме на различни мнения, ние знаем, че вие го правите от искрени и лични убеждения, а не с користни намерения", отбеляза Петър Андронов

Дългогодишният партньор на изданието - Фондация "Буров", отличи заместник-главният редактор на "БАНКЕРЪ" - Петър Илиев за професионализма и обективизма му през всичките 25 години от създаването на вестника.

"За мен е удоволствие от името на УС на Фондация "Буров" да присъства тук и да приветствам това събитие, този четвърт век. Аз съм свидетел на създаването на в. "БАНКЕРЪ" и до ден днешен журналист, който започна при създаването му, той продължава да работи. И бих казала, че той е най-добрият банкер сред журналистите. Това е Петър Илиев", каза председателят на Фондация "Буров" Виолина Маринова

"БАНКЕРЪ" получи специална награда и от председателя на Сметната палата Цветан Цветков

"За мен е изключителна чест да бъде тук и от името на  Сметната палата да връча почетния плакет на Сметната палата на в. "БАНКЕРЪ". За това, че през всичките тези години обективно и професионално отразяваше горещите теми не само в банковия и във финансовия сектор, но така също и в публичния сектор. Обективно и професионално отразяваше одитите на Сметната палата, които показаха на българските граждани, на българското общество, че парите на данъкоплатците се харчат не само законосъобразно, но ефективно и ефикасно, че се харчат по предназначение, за което ние благодарим.  а За нашето ползотворно сътрудничество през всичките тези години, в които бяхме заедно, не само се отразяваше нашата работа, аз се надявам, че по този начин ние формирахме една нова управленска култура в публичния сектор. Управленска култура насочена към това, че когато се харчат парите на българските граждани, то да се постигат конкретни резултати, с които да се подобрява техния живот", посочи Цветан Цветков.

Награда бе приета от главния редактор Бистра Георгиева

"Действително ние направихме първото интервю с председателя на Европейската сметна палата. И за нас е особена чест, че получаваме награда от Сметната палата, която проверява и БНБ", каза г-жа Георгиева. 

      

Facebook logo
Бъдете с нас и във