Банкеръ Daily

Финансов дневник

Наддаването за "Банка Пиреос България" продължава до края на септември

Надлъгванията около продажбата на "Банка Пиреос България" вероятно ще продължат до края на септември. Причината е, че листата на кандидат-купувачите за пореден път бе обновена на листата на кандидат-купувачите. И то отново с фондове, появили се в последния момент. Според някои финансисти през следващите две седмици бордът на директорите на гръцката "Банка Пиреос", която е собственик и респ. продавач на българската кредитна институция, ще бъде запознат с офертите на два консорциума от инвестиционни фондове. Те възнамеряват да предложат цена както за покупката както на "Банка Пиреос България", така и на кредитната институция на "Банка Пиреос" в  Албания. Поради тази причина двамата кандидати, подали досега обвързващи оферти за "Банка Пиреос България" - "Пощенска банка" и БАКБ, са били помолени да удължат сроковете за валидност на своите оферти до края на септември. Експерти смятат, че удължаването на сроковете поставя в неравностойно положение двете банки. Още повече че офертите на Пощенска банка и на БАКБ са одобрени от Гръцкия фонд за финансова стабилност. Това е фондът, който навремето оказа значителна капиталова подкрепа на "Банка Пиреос" и гарантира съществуването й като една от четирите големи банки в Гърция.

Допускането на нови кандидати предизвика сериозни опасения, че те ще имат неконкурентно предимство да наддават върху вече направените оферти на кандидатите, подали обвързващи оферти. Това едва ли може да се нарече честен и принципен подход към Пощенска банка и към БАКБ. Но в бизнеса, особено във финансовия, понятия като честен подход имат доста широки и често изкривени рамки.

Както вече в. "БАНКЕРЪ" писа, прави впечатление, че гръцките собственици на "Банка Пиреос" България" имат явно подчертан афинитет към инвестиционните фондове, които идват и си отиват от процедурата по продажбата, сякаш тя е крайпътен хан. Говори се, че, първо, интерес към нея е проявил американският инвестиционен фонд "Apollo Global Managment", който обаче бързо се е оттеглил.

След това в процедурата се включиха група инвеститори, водени от глобалния фонд "АDM Capital". същият този фонд през 2012-а заедно с ЕБВР придоби 30% от акциите на "Приста Ойл Груп" - холандското дружество, което е мажоритарен собственик на "Приста Ойл Холдинг". През 2016-а обаче братята Пламен и Атанас Бобокови, които са основатели и мажоритарни собственици на групата "Приста Ойл", обявиха, че са изкупили обратно акциите от "ADM Capital" и от ЕБВР, а сделката била финансирана със заем за 50 млн. евро от "УниКредит Булбанк".

Интересът на групата инвеститори, водени от "АDM Capital", сред които е имало и турски капитали, обаче не е отишъл по-далеч от фазата на предварителните оферти. След което и те са се оттеглили. Но само за малко. След което се твърди, че отново са се появили, но този път в консорциум с неголемия канадски фонд "Си Си Ел". Не е ясно  дали този фонд включва в политиката си стратегически инвестиции в кредитна институция. Ако го е направил, ще му е за пръв път, както впрочем и на неговия партньор в консорциума.

Другият консорциум, с чието предложение на гърците предстои да се запознаят, е съставен от инвестиционния фонд "Хайгейт" и един от големите американски фондове "Елиот Маниджмент Корпорейшън". Вестник "БАНКЕРЪ" вече писа за техния интерес към покупката на "Банка Пиреос България". Ще припомним обаче, че в българските финансови среди се говори, че специално за тази сделка зад "Хайгейт" стоят интересите на руския бизнесмен  Андрей Круглихин. Неговото име бе замесено в сделки, свързани с "Нафтекс", "Петрол Холдинг" и в ликвидацията на "Елраг фонд за земеделска земя". Това са все истории, които предизвикаха доста напрежение в бизнес средите и донесоха съмнителна репутация на участниците в тях.

Силният играч в консорциума с "Хайгейт" е другият участник в него - фондът "Елиот Мениджмънт Корпорейшън" на милиардера Пол Слингър. Независимо колко са големи такива фондове обаче те имат репутацията не на стратегически инвеститори, а на такива, които преструктурират закупените институции и след това ги продават. Пък и за момента не е ясно  дали фондът на Слингър ще има водеща роля в консорциума с "Хайгейт", или ще има само поддържащо участие като институция, осигуряваща недостигащото на "Хайгейт" финансиране за участие в наддаването на българската банка.

Постоянното отлагане на избора на купувач за "Банка Пиреос България" поради постоянната поява на нови участници в наддаването  създава натрапчивото усещане, че това са ходове на гръцкия мениджмънт, чрез които той се опитва да осребри своя интерес. Каквито и да са причините за проточилата се процедура по продажбата, добре е БНБ да подходи със засилен интерес към резултатите от нея и да прецени много внимателно всички рискове, които биха могли да се появят около новия собственик на въпросната кредитна институция, независимо кой ще е крайният победител в процедурата по продажбата й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във