Банкеръ Daily

Финансов дневник

Наддаването за "Банка Пирeос България" набира скорост

До края на лятото на 2018-а се очаква гръцката "Пиреос Банк" да обяви на кого ще продаде своята едноименно дъщерна кредитна институция в страната ни - "Банка Пиреос България". В началото на седмицата гръцкия информационен сайт banks.com.gr. обяви, че са подадени пет обвързващи оферти за придобиване на "Банка Пиреос България". Според сайта участници в наддаването са три български банки, консорциум от фондове и базираната в Гърция "И Еф Джи Юробанк" - собственост на канадски инвестиционни фондове, които контролират у нас Пощенска банка. По информация на "БАНКЕРЪ" през следващите седмици всеки един от кандидатите подал обвързваща оферта за "Банка Пиреос България" ще бъде поканен от продавача - гръцката "Пиреос Банк" за допълнителни разговори. Очакванията са до края на лятото продавача да избере крайния купувач, с който да подпише предварителен договор. След това започва процедура по искане и даване на разрешения за сделката от регулаторните органи в страните в които са базирани продавача, купувача и продаваната банка. Банкери коментират, че при подобно развитие на събитията най-вероятно до края на годината "Банка Пиреос България" ще има нов собственик и ако това е българска кредитна институция ще последва процес на консолидация, който ще отнеме поне още половин година.

Кои са обаче въпросните кандидати. Ако информацията на гръцкия сайт за участието на "И Еф Джи Ювробанк" един успех на нейната оферта за "Банка Пиреос България" ще доведе последващото вливане на продаваната банка в Пощенска банка. Подобен интерес към "Банка Пиреос България" е напълно логичен след като през 2015-а Пощенска банка придоби и погълна активите на българския клон на "Алфа Банк" - друга голяма гръцка кредитна институция.

Що се отнася до трите български кредитни институции подали обвързващи оферти за покупката на "Банка Пиреос България" подозираме, че Пощенска банка е една от тези институции и тя просто е подала обща оферта с "И Еф Джи Юробанк". Вестник "Банкеръ" си направи труда да запита представители на почти всички банки у нас, за които в момента се знае, че искат да придобият други кредитни институции, дали участват в наддаването за "Банка Пиреос България". Част от тях въобще отказаха да коментират, а повечето отрекоха да имат нещо общ с въпросната продажба, като помолиха имената им да не се свързват с нея.

Що се отнася до консорциума от фондове, който според гръцкия сайт също е подал обвързваща оферта за "Банка Пиреос България", според някои банкери става дума за група инвеститори водени от американския фонд "Apollo Global Managment", които проявяват интерес към покупката на българската "Сосиете Женерал Експресбанк" и на голям пакет акции от Първа инвестиционна банка. Други обаче са категорични че тази група не участва в сделката за "Банка Пиреос България", а за нея са подали оферта група инвеститори водени от глобалния фонд "АDM Capital", който през 2012-а заедно с ЕБВР закупи 30% от акциите на "Приста Ойл Груп" - холандското дружество, което е мажоритарен собственик на "Приста Ойл Холдинг". През 2016-а обаче братята Пламен и Атанас Бобокови, които са основатели и мажоритарни собственици на групата "Приста Ойл" обявиха, че са изкупили обратно акциите от "ADM Capital" и от ЕБВР като сделката била финансирана със заем за 50 млн. евро от "УниКредит Булбанк".

Така или иначе очертава се надпреварата между кандидат-купувачите за "Банка Пиреос България" да бъде доста вълнуваща, а изходът и да донесе сериозни промени в българския банков сектор

Facebook logo
Бъдете с нас и във