Банкеръ Daily

подписка

Над 200 хил. българи си искат лева

Борисов можел да се облажи с 44.5 млрд. лв. от резерва

"Българите не искат еврото да замести лева. Това  подсказват  събраните 221 122 подписа, с които политическа партия "Възраждане" иска свикването на референдум по въпроса, тъй като такива важни решения не трябва да се вземат без широко обществено обсъждане. Ние настояваме този въпрос да бъде решен с референдум", каза председателят на партията Костадин Костадинов.

Той изтъкна, че подписите са събирани в 60 общини от общо 260 и прогнозира, че ако са събирани навсякъде, са щели да бъдат  много повече. "Имаме повече от 35 000 подписа, дошли от чужбина. Имаме от САЩ, Аржентина, Египет, Австралия, Нова Зеландия. Най-възрастният подписал се е на 95 години от Плевен. Голям проблем се явиха и новите изисквания по GDPR - регламента за защита на личните данни. Заради него много хора отказват да предоставят своето ЕГН, което на практика ни затруднява да получим валидни подписи", уточни председателят на партията. Костадинов каза, че през изминалите месеци са обиколили много места из страната и са разбрали, че голяма част от българското общество е срещу въвеждането на еврото. "То не е готово за такава радикална крачка. Хората са изключително учудени защо никой не ги пита. Правителството се опитва буквално под масата да въведе документите в чакалнята на еврозоната. Смятаме, че въвеждането на еврото е сериозна заплаха за българската икономика“, беше категоричен Костадинов. Той каза, че тези действия се случват на фона на неясното бъдеще на еврото и на излизането на Великобритания от ЕС.

Притеснителен факт според Костадинов е, че няма механизъм, който да позволява на една държава да се откаже от еврото и даде пример с Великобритания, която след дълги преговори трябва да плати  40 млрд. евро и изрази опасение да не се наложи и България в бъдеще да плаща такива колосални суми. На въпрос кой печели от въвеждането на еврото Костадинов каза, че ще се облагодетелства този, който управлява към онзи момент, но най-вероятно това ще е Бойко Борисов, който вече 10 години е начело на държавата. Според него опитът да се въведе в еврото е с користни цели.

"В момента в БНБ има 44.5 млрд. лв., които осигуряват функционирането на валутния борд. След въвеждането на еврото тези пари влизат в пряко разположение на българското правителство. Представете си, че в един момент Бойко Борисов може да разполага с тях. Ние се съмняваме, че тези пари могат да се използват не в полза на обществото“, изтъкна председателят на "Възраждане".

Той обясни и до какъв ефект може да доведе евентуалната промяна на валутата ни. "Много хора си мислят, че когато влезе еврото, хората, които имат 10 000 лв. в банката, автоматично ще имат 5000 евро. Нищо подобно. Никой не може да знае какъв ще бъде курсът, към който ще бъде изчислено съотношението лев - евро. В момента то  е 1 към 2. Левът е силно надценен в момента. Има опасност той да се обезцени с 30-40% до 50%, което означава, че курсът може да падне до 1 към 3, което означава, че при 5000 евро ще вземете 2500 евро. Всичко това ще бъде придружено и от инфлация, която по примера на Гърция и у нас ще е минимум 30 процента. Това означава на практика национална катастрофа“, убеден е Костадинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във