Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ прогнозира инфлация от 1 милион процента във Венецуела

Николас Мадуро

Международният валутен фонд прогнозира, че инфлацията във Венецуела ще стигне зашеметяващите 1 милион процента в края на годината. Финансовата организация посочва като причина продължаващото печатане на пари от страна на централната банка, с които властта се надява да запълни нарастващата бюджетна дупка. 

Според експертите от МВФ кризата е сравнима с тази в Германия през 1923 г. или в Зимбабве преди десетина години.

Свиването на икономиката също ще продължи. Прогнозата е спад от 18 на сто през тази година. 

Фондът отбелязва, че сривът на икономическата активност, хиперинфлацията и недостига на храна водят до масова емиграция. 

Венецуела страда от тежък икономически колапс, след като цените на петрола се сринаха преди четири години, а властите отказаха да променят политиката си спрямо тях. Правителството налага контрол върху цените и обменните курсове на боливара и това само утежнява още повече ситуацията, пише Bloomberg по темата. 

Президентът Николас Мадуро на свой ред твърди, че кризата е резултат от "икономическа война", започната от неговите опоненти у дома и в чужбина.

Заради срива на икономиката властите вече не публикуват икономически данни, а анализаторите трябва да разчитат на независими оценки, направени от международни организации, банки

Facebook logo
Бъдете с нас и във