Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Муудис" потвърди кредитния рейтинг на България

Международната агенция "Муудис" потвърди кредитния рейтинг на България и стабилната прогноза.

Като аргументи за прогнозата в анализа на агенцията се изтъкват: силната фискална позиция, устойчивата икономика и широк дневен ред за реформи. Прогнозира се, че фискалната консолидация ще продължи през тази и през следващата година.

Прогнозира се, че фискалната консолидация ще продължи през тази и през следващата година. "Мудис очаква бюджетният дефицит на България да намалее до 1.3 процента от БВП през 2016 г. и до 0.9 процента през 2017 г. Съотношението дълг-БВП ще се повиши незначително през тази преди да се стабилизира през следващата година и да започне да намалява през 2018 г.

Агенцията прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж на България до 2.8 процента през 2016 и 2017 г. от 3.6 процента през 2015 г. Темповете на нарастване на износа обаче вероятно ще бъдат по-ниски от тези на повишаването на вноса, предупреждава "Мудис".

"Българското правителство ускори своята програма за структурни реформи и постигна напредък в области като здравеопазването, правосъдието, банковото дело, енергетиката и образованието", се отчита в анализа. Според "Мудис" това успешно осъществяване на реформи сигнализира за връщане към политическата стабилност, която ще на свой ред ще подкрепи реалния ръст на БВП.

Агенцията очаква дългът на България да нарасне до своя пик от малко над 26.5 процента от БВП през 2016/2017 г. и да започне да намалява от 2018 г.

"Стрес тестовете, проведени от Българската народна банка, показват силна капиталова позиция и устойчивост на шокове от хипотетични негативни макроикономически развития в банковата система", отбелязва "Мудис".

Facebook logo
Бъдете с нас и във