Банкеръ Daily

Финансов дневник

Муравей Радев: Бюджет 2019 е много щедър, но и балансиран

Този бюджет е много щедър, по-щедър от всички досегашни бюджети. Въпреки че е щедър, той е много добре балансиран. Така бившият финансов министър Муравей Радев коментира параметрите на Бюджет 2019, който вече бе утвърден от правителството и предстои да бъде внесен за разглеждане в парламента. 

Радев посочи, че се разпределят се много пари – 6 млрд лв. повече - 1 млрд. лв. за заплати, 900 млн. лв за социални разходи, пенсии и хора с увреждания. По думите му дефицитът е почти нулев и няма увеличение на данъците, което е доказателство за балансиране.

"Икономическият растеж е 3,7% при среден за Европа 2%. БВП също расте. Много важен плюс е също така, че мотивите към бюджета са много добре разписани за разлика от друг път. В разходните части има цели, което никога не съм виждал досега. Мога да дам за пример безработицата. Там са отпуснати 73 млн. лева за обучение на безработни, като в края на годината трябва да има 12 000 обучени безработни, които да се влеят в трудовия пазар", обясни пред bTV ексминистърът на финансите от кабинета "Костов".

Муравей Радев очерта и минусите на финансовата рамка, които станаха повод за напрежение между властта и бизнеса:

"Тези три дни болничен – не е работа на бизнеса да ги плаща, освен това му слагат квоти за назначение на хора с увреждания – на 50 души персонал, двама души квота и като не ги назначиш плащаш глоба 1/3 от минималната работна заплата. Тук уловката е, че не можеш да ги освободиш, ако те не искат да си ходя. Кой ще издържа някой, който не му върши работа? Затова най-вероятно няма да бъдат назначени и всеки бизнесмен ще си плаща този "скрит" нов данък."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във