Банкеръ Daily

Финансов дневник

Московиси: С банковата тайна в Европа е приключено

Еврокомисарят по икономика и финанси Пиер Московиси е заявил, че в Европа повече не съществува банковата тайна. „С банковата тайна в Европа е приключено. Ако някой има сметка в щвейцарски трезор, благодарение на автоматичния обмен на информация, ние ще научим за това веднага“, казал Московиси пред телевизионния канал France2.

Той също така е уточнил, че подобни договори за оперативен обмен на банкова информация са били подписани и между ЕС и Лихтенштейн, Сан Марино, Андора и Монако.

Миналата година еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, статистиката, одита и борбата с измамите  Алгирдас Шемета обяви, че от 2017 г. трябва всички страни-членки на Европейския съюз да започнат автоматично да обменят банкова тайна. Финансовите министри от общността се договориха за въвеждане на автоматичен обмен на банкови данни.

Ако жител на една държава от ЕС открива сметка в банка на друга страна членка на съюза, данъчните власти на държавата, чийто гражданин е той, ще бъдат уведомявани автоматично. Ще се огласяват и натрупаните лихви от банкови влогове.

Австрия постигна споразумение да прилага наредбата от 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във