Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Мораториум за новите такси за смет до изборите?

Кметове, присъствали на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси на 7 септември настояха парламентът да отложи старта на новия начин за определяне на такси смет. Това трябва да стане през 2019 г., но тогава ще има местни избори. Градоначалниците изложиха това мнение по време на първото четене на предложението за промени в Закона за местните данъци и такси, в които е формулиран новият начин за изчисляване на такса смет. Те трябва да бъдат приети до края на годината, за да могат през следващата общинските съвети да гласуват как ще се изчислява таксата на тяхната територия, а законът да може да влезе в сила от 2019 година.

Какъвто и вариант за определяне на такса смет да се въведе от началото на 2018 г., три години след това е напълно възможно общините да продължат да я събират като процент от данъчната оценка на имота, както го правят и сега. Сдружението на общините в България ще настоява за отсрочката, коментира преди заседанието заместник-изпълнителният директор на НСОРБ Емил Савов. Нашето предложение е да има тригодишен преходен период. През това време общините да могат да прилагат досегашната практика според данъчната оценка на имота или да изчисляват такса смет според броя на ползвателите или според неговата разгъната застроена площ, каза Савов и обясни: "Трудността идва от това, че регистрите на общините за ползвателите на имотите не са толкова точни."

Повечето от представителите на местната власт смятат, че въвеждането на торби за изхвърляне на боклук, които трябва да се плащат, ще доведе до образуване на повече незаконни сметища и така алтернативите им за определяне на таксата намаляват с една.

"Вариантът с торбите е трудно осъществим за много общини", коментира Павел Гуджеров, кмет на община Раковски. Орлин Иванов от Столичния общински съвет също смята, че този вариант трудно би сработил в столицата. Също така той изтъкна като проблем големия брой на работещите в столицата хора от провинцията и проблемът как да се получи справедливо начисляване на таксата за ползвателите на един имот, при положение че работят в София, но живеят например в Перник.

Общинските шефове отново настояха да им дадат достатъчен преходен период, за да започнат да прилагат закона и той да влезе в сила от 2020 година. За сметка на това работодателските организации смятат, че проектът за промени е ясен от три-четири години и е време таксата да се определя справедливо.

В крайна сметка бюджетната комисия, председателствана от Менда Стоянова, прие проекта на първо четене с уговорката, че ще остави възможно най-много време за промени и допълнения между двете четения. Според нея приемането на проекта не бива да се отлага, тъй като дебатите по него вървят от три години.

Става въпрос за въвеждане на принципа "замърсителят плаща", и то на база на количеството генерирани отпадъци, а не както в момента - върху данъчната оценка на имота. Според проектозакона общините ще могат да избират как да начисляват таксата между три начина: като продават специални торби за събиране на битови отпадъци, като изчисляват количеството отпадъци от един имот на база на обема на кофите за смет и на честотата, с която ги събират, или пък като таксата се разпределя по броя на ползвателите на един имот.
Интересен пъзел се подреди при гласуването. "Обединени патриоти" и ДПС подкрепиха ГЕРБ и гласуваха "за" проекта. Дора Янкова от БСП изтъкна, че засега тя и колегите ще се въздържат, но ще участват в работната група за промени в законопроекта. "Моето очакване е, че в ГЕРБ ще вземете политическо решение заради предстоящите местни избори и ще приемете срока за влизане в сила на закона да е през 2020 г.", коментира тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във