Банкеръ Daily

Финансов дневник

Moody's повиши кредитния рейтинг на Русия

Рейтинговата агенция Moody's повиши кредитния рейтинг на Русия, като отчете, че политиките, приети през последните години, ще укрепят вече стабилните публични финанси на страната, съобщава "Ройтерс". 

Агенцията отчита, че е много възможно САЩ да наложат нови санкции на Русия в следващите месеци, но добавя, че способностите на Москва да се справи с последствията са се подобрили от 2015 г. насам.  

Агенцията повиши рейтинга до Baa3 от Ba1, но промени перспективата на стабилна от положителна, позовавайки се на продължаващ натиск от външни фактори, включително по-нататъшен спад в цените на петрола. "Много нисък публичен дълг, значителни публични активи и постоянно свиване на националния външен дълг спрямо валутните активи на страната осигуряват значителна степен на устойчивост сред продължаващите структурни предизвикателства, пред които е изправена страната", заяви агенция Moody's.

Миналия месец S&P Global Ratings потвърди кредитния рейтинг на Русия BBB- / A-3 със стабилна перспектива, като показа доверие в стабилните външни и публични баланси на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във