Банкеръ Daily

Финансов дневник

Moody's понижи кредитния рейтинг на Турция до "боклук"

Международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Турция до ниво високорисков (от BA1 до BA2), известен още като "боклук". Изданието Wallstreet Journal отбелязва, че това е с две нива под инвестиционния клас. 

Moody's изтъква продължаващата загуба на институционална сила, на влошаващите се политически условия и на увеличените рискове от външни шокове и тези, свързани с разширяващия се дефицит на текущата сметка на страната.

Оценката на Moody's потвърди тази на колегите им от Standart and Poor's отпреди месец.На този етап само агенция Fitch определя рейтинг за нашата южна съседка, който е само с една стъпка под инвестиционния клас.

Все пак Moody's  промени перспективата за новия кредитен рейтинг на Турция до стабилна от отрицателна. 

В коментара си за решението рейтинговата агенция отбеляза: "Съществуващото отслабване на кредитния профил на Турция продължава да се движи главно, както през последните четири години, от влошаването на институционалната мощ на страната. Правителството изглежда все още се съсредоточава върху краткосрочни мерки, които са в ущърб на ефективната парична политика и на фундаменталната икономическа реформа." 

Според агенцията потенциалното повишаване на рейтинга на Турция е ограничено от високата степен на външна уязвимост: "Нарастващ възходящ натиск по отношение на кредитния рейтинг може да се осъществи в случай на структурно намаляване на тези уязвимости, т.е. значително и трайно ограничаване на дефицита по текущата сметка или удължаване на външната дългова структура на банковия и на корпоративния сектор

След тази новина, турската лира попадна под натиск от разпродажби спрямо американския долар и еврото. Американската валута поскъпна до 3.8089 турски лири, но на този етап остава далеч под рекордния връх около 3.9810 лири, достигнат през втората половина на ноември 2017 година. В същото време еврото нарасна до 4.7309 турски лири, доближавайки вчерашния исторически връх от около 4.7332 лири.

Facebook logo
Бъдете с нас и във