Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МОЖЕЛО ДА СЕ КРЕДИТИРА И ПОВЕЧЕ

Според Иван Костов няма никакъв проблем банките да отпускат повече кредити, след като само за последния месец са отделили за инвестиции в чужбина 120 млн. щ. долара. Изявлението бе направено след срещата на премиера с представители на Българската международна бизнесасоциация (БИБА) и провокирано от изводите на Бялата книга, която шефът на асоциацията Джон Мънъри му връчи.

Всяка година БИБА изготвя доклад с критични мнения, изводи и препоръки към правителството на България. Тази година критиките са насочени към проблемите пред кредитирането на малките и средните предприятия от банковите институции. Изключително проблемно било бавното съдопроизводство и несигурността на правата на кредиторите по отношение възвръщаемостта на отпуснатите заеми.

Този път Бялата книга е скучна в сравнение с миналите години, заяви Мънъри, имайки впредвид, че сега в нея няма скандали, а само технически консултации и съвети. Освен това диалогът с правителството вече бил качествен и ползотворен.

Чуждестранните инвеститори определиха като много добро решението на правителството да назначи Левон Хампарцумян за изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. Хампарцумян дълго време представляваше интересите именно на чуждестранните бизнесмени в страната, управлявайки подред няколко големи консултантски фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във