Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Мобилно приложение ни прави данъчни агенти

Нова версия на мобилното приложение на НАП позволява проверка дали дадена касова бележка е истинска, или фалшива, съобщиха от приходната агенция. Проверката става със сканиране на QR код, който поетапно до края на годината ще стане задължителен във всяка касова бележка, издавана от български търговец. Към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават.  

Проверката става на две фази - първо се сканира отпечатаният на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час, когато е направена, и номерата на касовата бележка  и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и от мобилното приложение съвпадат, или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона  за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП. Ако има разлика в данните или бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.

Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за  Android  устройства. До момента мобилното приложение на приходната агенция има над 50 000 инсталации от потребители, а  броят им непрекъснато расте.

Facebook logo
Бъдете с нас и във