Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Милениум център" се върна при ОББ

ОББ и ДЗИ приключиха  сделката за придобиването на офис сградата от едноименния комплекс на адрес бул."Витоша" 89б от досегашния й собственик - НИКМИ. Новото име на сградата, в която още преди една година се преместиха централните управления на ОББ и на ДЗИ, е" ОББ Милениум център".

"ОББ Милениум център" е най-високата бизнес сграда в центъра на София и вторият по височина небостъргач в столицата изобщо. Неговите  24 етажа достигат височина 112 м, а общата му  площ е 29 797.15 хил. кв. метра

Историята на целия комплекс, част от който е сградата, която са  придобили  ОББ и ДЗИ със сделката, започва през 1993-а. Тогава общината отстъпва на ОББ право на строеж върху 7 декара срещу административната сграда на НДК. Това право, според Закона за собствеността, важи пет години. Тринайсет дни преди изтичането на срока през 1998 г. - на 23 ноември, кметът Софиянски подписва ново споразумение, че правото на строеж започва да тече от 17 март 1995 година - две години след първоначално договорената дата. Седмица преди 17 март 1995 г. - на 9 март, тогавашният и сегашен главен архитект Стоян Янев пък издава заповед, с която парцелът се преотрежда за построяване на Обединен Бизнес център.

През 1999 г. Софиянски внася предложение, а общинският съвет го гласува  да бъде учредено смесено дружество "Милениум център" АД. В него ОББ влиза с правото си за строеж върху общинската собственост от 7 декара, а общината - с терена. Учредителният капитал на дружеството е 6 млн. лв., като ОББ държи 75 на сто от акциите, а останалите 25 на сто са общински. Капиталът е разпределен в 60 000 акции с номинал 100 лева. Две години по-късно Общинският съвет гласува, че е съгласен кметът и ОББ да започнат преговори за продажба на 25-те процента, собственост на общината.

Столичната община продава своите акции на ОББ на 8 октомври 2002 година. На същата дата банката прехвърля своите 75% от акциите на строителната компания НИКМИ АД, а акциите на общината - на офшорната компания "Нортън Импорт Експорт Л.Л.С", учредено и съществуващо съгласно законите на щата Делауеър - САЩ, със седалище гр. Уилмингтън.

От края на 2002-а нататък НИКМИ бавно и полека близо 16 години издига трите сгради на "Милениум Център". Строителството на билдинга, който сега става собственост на ОББ и на ДЗИ, се ускорява преди пет години, когато СИБАНК сключва договор с НИКМИ да  придобие сградата за своите нужди и за тези на ДЗИ. Срещу този ангажимент на свой ред ОББ кредитира НИКМИ, като размерът на предоставения заем според някои финансисти тогава е бил 15 млн. евро. След като през 2017-а белгийската "Кей Би Си", която е собственик на СИБАНК и на ДЗИ, купува ОББ и по-късно я обединява със СИБАНК. Консолидираната кредитна институция явно изчиства  стария ангажимент на СИБАНК и ДЗИ към НИКМИ с остатъка от дълга на компанията към ОББ и придобива сградата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във